Tvåmålsskytten Megan Rapinoe, till vänster, och förbundskapten Jill Ellis jublar efter segern mot Spanien.

Rapinoe: "Det blir vilt och galet"

En het kvartsfinal som kanske är den moraliska VM-finalen? Det väntar i Paris på fredag sedan USA slagit ut Spanien med 2–1 och nu ställs mot värdlandet Frankrike.

|

Segern i åttondelsfinalen mot Spanien var USA:s 14:e raka VM-match utan förlust, bara en från Tysklands rekord. Nu väntar hemmanationen i kvartsfinalen på fredag på Parc des Princes i Paris.

- Det är två tungviktare som möts redan i utslagsomgångarna och det är precis det man vill ha, säger Rapinoe.

- Det kommer att bli en fantastisk match. Vilken supershow, säger USA:s förbundskapten Jill Ellis till Internationella fotbollsförbundets hemsida.

Frankrike har, precis som USA, vunnit samtliga matcher i årets VM.

- Vi måste vara väldigt välorganiserade. Det franska laget är bra med bollen, varnar Megan Rapinoe.

Hon utvecklar:

- Offensivt måste vi jaga dem, vi kan inte backa hem och låta dem spela. Vår press kan skada och vi måste ta spelet till deras sida, säger Rapinoe.

Straffmål

Det tog USA bara sju minuter att göra 1–0 på straff mot Spanien sedan Maria Leon fällt Tobin Heath. Lagkapten Megan Rapinoe var iskall när hon satte straffen.

Men spanjorskorna lyckades två minuter senare med det som Thailand, Chile och Sverige misslyckades med – att spräcka den amerikanska försvarsnollan i VM. En missuppfattning i USA:s försvar gjorde att Lucia Garcia kunde stjäla bollen och spela fram Jennifer Hermoso som satte sitt tredje mål i mästerskapet.

- Sådana ögonblick kan sänka ett lag men spelarna lade det åt sidan och fortsatte spela, säger USA:s förbundskapten Jill Ellis.

Spanien visade upp ett betydligt bättre anfallsspel än tidigare i VM. Mot Kina hade man 24 chanser men gjorde inget mål. Nu gjorde man mål på en av sina två chanser i första halvlek.

Fysisk match

Den första halvleken var väldigt fysisk och en som drabbades var spanska mittfältaren Vicky Losada som skadade ett öga i en duell och tvingades bryta efter en halvtimme. Spanske förbundskaptenen Jorge Vilda valde då att sätta in anfallaren Nahikari Garcia i stället.

- Vi sade under matchen att vi måste höja oss en nivå. Matcherna blir bara hårdare och mer intensiva från nu, säger Rapinoe.

USA hade mera av spelet men Spanien höll tätt – tills i 75:e minuten då USA återigen gjorde mål på straff. Efter VAR-granskning om Rose Lavelle blev fälld av Virginia Torrecilla lade Rapinoe straffen åter till vänster, och återigen i mål. Det räckte för att ge USA segern med 2–1.