Thed Björk är världsmästare i racing. Här lyfter han VM-pokalen han erövrade i Qatar i början på december. Bakom ryggen finns Cyan-racings pokalsamling.
Thed Björk är världsmästare i racing. Här lyfter han VM-pokalen han erövrade i Qatar i början på december. Bakom ryggen finns Cyan-racings pokalsamling.

Racingvärldsmästare med pokal, men utan bil

Thed Björk är världsmästare i racing. Men inför den kommande säsongen har han ingen bil. Såvida det inte blir inhopp som prins Carl Philips extraförare i Swedish GT.

ANNONS
|

Förra året nådda han sitt stora mål: att bli världsmästare i racing. Nästa steg i planen var att försvara mästerskapet. En plan som gick i kras redan innan den ens börjat. För samma helg som Thed Björk fick höja VM-pokalen var WTCC:s saga all och den nya WTCR-serien får inte VM-status.

- Jag ser det inte som att jag inte kan försvara titeln. Jag ser det som att jag kommer att vara världsmästare tills det blir ett nytt VM någon gång i framtiden, säger Thed Björk.

ANNONS

Mitt i glädjeyran var 2017 ett tufft år för Björk med många resdagar och tävlingar på fyra kontinenter. Efter segern har han dragit sig tillbaka till hemmet i Karlskoga för lite lugn och ro.

- Jag har fokuserat på att landa hemma med familjen och gjort klart det hus jag byggt på, säger han.

- Det har varit jättebra. Att vi lyckades vinna har skapat en sorts lugn.

Bara Thed kvar

Av teamets fyra förare under 2017 finns nu bara Thed kvar. Kontrakten med Nicky Catsberg och Néstor Girolami har inte förlängts. Och Yvan Mullers inhopp i slutet var bara tillfälligt.

Efter vilan kommer nu lusten tillbaka för Thed Björk att stå på griden.

- Nu är jag hungrig på racing igen. Jag vet att det kommer att bli racing, jag vet bara inte när eller i vilken form.

ANNONS

En möjlighet att få sitta bakom ratten är som andreförare till prins Carl Philip. Prinsen körde i Swedish GT förra året och beslutet om han kommer att göra det i år igen är inte upp till Cyan racing, utan till Polestar, Volvos prestandamärke.

- Men jag hoppar gärna in som extraförare till prinsen, hälsar Thed Björk med adress Alexander Murdzevski Schedvin, motorsportchef på Polestar.

Inte aktuellt med STCC

Men att återvända till STCC är inte aktuellt, även om något team skulle erbjuda honom en bil av annat märke i väntan på en ny Cyan-bil.

- Det är långt fram i min egen värld att jag kommer hem och kör STCC igen. Det kanske vore kul att göra någon gång i framtiden. Nu har jag utvecklats till en förare av internationell kaliber. Det är det jag vill utnyttja först innan jag kommer hem igen.

ANNONS

Men när Cyan racing kan ställa en bil på banan igen är oklart. Kanske först till säsongen 2020.

- Vad är några månader till 2020? säger Thed Björk men tillägger.

- Det är frustrerande att inte få visa upp det jag kan prestera. Om man är racingförare vill man stå på banan.

Polestar har avböjt att kommentera framtida planer.

TT

Fakta: Thed Björk

Född: 14 december 1980

Bor: Karlskoga

STCC-mästare: 2006, 2013, 2014 och 2015

WTCC-mästare: 2017

ANNONS