Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Rötterna finns i Halland

- Mormor, I need some gröt, sa basketproffset Joakim Noah i tv och riktade en slängkyss till Ingrid Rodhe i Åsa. Via HN-sporten svarar hon: - Jag tar med grötris till USA när vi hälsar på under julen.

ÅSA. En bit in i den halländska skogen ligger huset där Joakim Noah har varit många jul- och sommarlov. Huset där mormor och morfar bor och där mamma Cecilia "Cilla" Rodhe växte upp, innan hon blev Fröken Sverige, fotomodell och femma i Miss Universum-tävlingen 1978.

- I år var första sommaren som Joakim inte var här. Det gick inte på grund av basketen, berättar mormor Ingrid.
I våras ledde den halvsvenske 22-åringen Florida Gators till sitt andra raka collegemästerskap, inför miljontals tv-tittare.
- Direkt efteråt sprang han upp på läktaren och kramade om sin mamma. Inte ett öga var torrt. Yannick fick den andra kramen, fortsätter Ingrid.

Joakims pappa, Yannick Noah är en av Frankrikes största tennisstjärnor genom tiderna med 39 ATP-titlar. Men sonen förälskade sig i en annan sport och började spela basket när han bodde i Parisförorten Neuilly från två till tolv års ålder.
Det nämns för övrigt i en HN-artikel från 1995: "Tioårige sonen Joakim har tydligen ärvt pappas bollsinne. Han lär vara duktig i basketboll."
- Det går såpass bra att han får spela ihop med två år äldre pojkar och deltar i träningsläger utomlands, sa mamma Cilla stolt den gången.

Morfar Björn Rodhe är inte förvånad över att dottersonen har blivit proffs.
- Nej, det känns som en naturlig utveckling. Han har varit målmedveten ända sedan han kunde prata.
Joakim valdes av det forna storlaget Chicago Bulls, som nummer nio i den så kallade draften, och debuterade i proffsligan NBA i tisdags, hemma mot Los Angeles Clippers. Han fick spela nästan halva matchen och gjorde två poäng och tog fyra returer när Chicago förlorade med 91 - 97.
- De åker runt så mycket, så vi har inte pratat med Joakim på ett tag, men "Cilla" berättar ju hur det går, fortsätter Björn.

Minnen finns det gott om i huset i Åsa. Och bilder. Björn har ju varit reklamfotograf med egen ateljé i Göteborg och Ingrid har bra koll på familjens fotoalbum.
De berättar hur Joakim en sommar sågade träd som hade fallit i stormen Gudrun och målade deras garage, och hur han i 14-årsåldern hade blonderat håret i stil med idolen Dennis Rodman och den gången alla sju barnbarnen sov på madrasser i vardagsrummet.

Ett år åkte han hem till New York före de andra för att kunna träna extra och hjälpa sin dåvarande coach Tyrone Green med ungdomar i förorten Queens som behövde hjälp.
- Joakim är en härlig kille, väldigt social och han har alltid haft nära kontakt med sina föräldrar, även efter skilsmässan. Men på basketplanen är han en fokuserad yrkesman, säger morfar och tillägger att de är mycket stolta över vad barnbarnen har uträttat i USA.

Lillasyster Yelena, eller "Nena" som alla kallar henne, har gått i mammas fotspår. Hon är modell och har fått uppdrag i Paris.
I intervjuer har Joakim Noah berättat att han tycker att det är vackert i Åsa, att han lyssnar på Bob Marley varje dag och alltid hejar på Sverige eller Kamerun i fotboll. Inte konstigt med tanke på att farfar Zacharie är före detta fotbollsproffs från just Kamerun.
Förutom svensk gröt gillar 22-åringen köttbullar, hönökaka och glögg.
- Ja, köttbullar är han redigt förtjust i, men sill gillar inget av barnen, säger Ingrid.

Är det något speciellt i gröten?
- Nej, det är vanlig risgrynsgröt med mycket smör och kanel, som han fick första gången som litet barn. Jag har lagat julmat i Paris och New York och på Maui, så jag är van att ta med ingredienser utomlands.
Joakim har tre pass, svenskt, amerikanskt och sedan en tid även franskt, och det är för Frankrike som han siktar på landslagsspel. Han pratar franska och engelska och kan en del svenska ord.

I USA har Joakim Noah fått uppmärksamhet för sin enorma glöd på planen och förmåga att blockera skott. Med tanke på att han är hela 211 centimeter lång är han väldigt rörlig, men vissa kritiker menar att han behöver bygga på sig mer muskler för att kunna fightas under korgarna i NBA.
Man får inte glömma att det är den första proffssäsongen och att Chicago Bulls gör en långsiktig satsning som troligen inte ger utdelning redan i år.

Mormor och morfar hoppas framför allt att deras barnbarn ska trivas och må bra även utanför planen.
- Det är väl roligt att han kan kasta en boll i en korg, men det viktiga är ju att han fortsätter att vara en fin och ödmjuk människa. Unga killar som plötsligt får mycket pengar kan ju få problem, men det ska säkert gå bra för Joakim, säger Ingrid Rodhe.

Lär mer om Falkenbergs FF här