Adam Edström blev en av Rögles målskyttar i segern mot Frölunda – tack vare ett akrobatnummer. Bild: Adam Ihse/TT

Rögle till semi efter ny utklassning

Rögle är klart för semifinal i SHL-slutspelet. Ett akrobatnummer av Adam Edström visade vägen i en ny utklassningsseger mot Frölunda – och totalt 4—0 i matcher.
– Det är slutspel. Då är det bara att kasta sig, säger 20-åringen efter 6–1-vinsten.

Rögle gick miste om slutspelschanserna när covid-19-pandemin satte stopp för förra säsongen.

Men i vinter har Ängelholmslaget äntligen fått första slutspelschansen på 27 år. Och tagit den med besked.

Rögle gav inte Frölunda en chans i kvartsfinalserien och tog fyra raka segrar med förkrossande 20–3 i målskillnad.

Nu är klubben för första gången i semifinal – med gott självförtroende i ryggen.

– Det är klart, vi har väl gjort ganska mycket mål de senaste matcherna, man kommer väl in i ett stim i hockey och vi är väl inne i ett litet sådant nu, säger Adam Edström till C More.

Det var vinna eller försvinna för Frölunda och det blev också en bra inledning på hemmaisen i Scandinavium. Christoffer Rifalk i Röglemålet var dock med på noterna även den här kvällen.

"Vägrade gå över"

Och precis som i de inledande kvartsfinalerna var det ändå Rögle som tog ledningen, den här gången halvvägs in i den första perioden.

Niklas Rubin, som fick chansen i Frölundamålet i stället för Johan Mattsson, trodde att han räddat Taylor Matsons skott.

Men pucken hade glidit förbi och nästan hunnit stanna på mållinjen – där 203 centimeter långe Adam Edström dök upp, kastade sig med utsträckt klubba och petade in 1—0.

Det var 20-årige Edströms andra mål på lika många dagar, efter ett mål även i onsdagskvällens 5—0-seger.

– Jag ser att den ligger fri på linjen och vägrade gå över, så jag bara kastade mig, säger han.

– Det är väl lite desperation i den aktionen kanske. Men det är slutspel, man vill göra mål och vara med och hjälpa laget, så då är det bara att kasta sig.

Bara några minuter senare kom Rögle dessutom i ett snabbt anfall där Olli Palola gjorde 2—0.

Den här gången fick Frölunda visserligen relativt snabb kontakt igen, när Mattias Norlinder sköt in 1—2 med ett dragskott från blålinjen.

Men en extremt vältajmad timeout av Rögletränaren Cam Abbott kort därefter ändrade matchbilden igen.

Stort jubel

Rögle fick först ett möjligt mål bortdömt efter videobedömning. Men minuten senare satt pucken i nätet bakom Niklas Rubin ändå, sedan namnen Niklas Hansson fått alldeles för mycket tid att sikta in sig.

När Rögle tre minuter senare – efter flera ribb- och stolpträffar – dessutom gjorde 4—1 (Daniel Zaar) i ett bländande numerärt överläge var matchen mer eller mindre avgjord.

Med drygt sju minuter kvar av matchen valde Roger Rönnberg att plocka ut Niklas Rubin i ett sista försök att komma i kapp.

Då passade Adam Tambellini på att göra 5–1, medan 6–1 kom från Ted Brithén i numerärt överläge några minuter senare.

Nu gäller det bara att ladda om för en troligen tuffare semifinalserie.

– Vi gör fyra väldigt starka insatser som lag, säger Adam Edström efteråt.

– Vi vet att det är extremt många bra lag, men vi ställer ut skridskorna varje kväll, så jag tror inte att underskattning kommer att vara ett problem. Vi vet hur vi vill spela och på vilken nivå vi kan spela.