Pricksäkert samarbete på Håstensskolan: ”Finns jättemycket talang”

I ett samarbete med Varbergs bågskytteklubb får Håstensskolans elever årskurs 6-9 prova på något nytt.
– Det är väldigt svårt att skjuta så därför är det extra roligt när man lyckas, säger Livia Silvermyr i klass 8c.

ANNONS
LocationVarberg||

– Nu går vi långsamt fram till tavlan och plockar ned pilarna.

Under ett vakande öga från instruktören Sebastian Uvestedt får eleverna i klass 8c på Håstensskolan prova på bågskytte. Trots att det står medaljer och glassar på spel varje lektion gäller den klassiska devisen från Sunes sommar: ”Detta är ingen leksak. Det är ett vapen”.

– Jag har inte haft några stökiga elever här och säkerhetsaspekten har gått jättebra. Eleverna lyssnar väldigt bra och förstår allvaret. De har koll på grejerna och tar till sig av mina instruktioner, säger Sebastian Uvestedt.

Sedan ungefär en månad tillbaka har Håstensskolan haft ett samarbete med Varbergs bågskytteklubb. Syftet är att få unga att intressera sig får olika aktiviteter och att det finns gott om valmöjligheter kring fritidsintressen.

ANNONS

Ska locka intresse

– Det finns många sporter som tar upp det fysiska men inte lika mycket det mentala. Du behöver inte vara jättestark för att vara bra på bågskytte, säger Sebastian Uvestedt.

– Vi tycker det är viktigt att försöka locka intresse till saker som kräver andra färdigheter. Ju flexiblare vi kan vara i utbudet, ju bättre är det, säger Örjan Johansson, som är en av skolans rektorer.

På Håstensskolan går elever i årskurserna 6-9. Eftersom man växer olika snabbt i den åldern är det vissa saker att tänka på när det gäller utrustning.

– Det handlar om längden på bågen. Styrkan i hur hårt spända strängarna är går att justera men det är väldigt svårt att skjuta med en båge som är för lång.

Då och då kan man höra en och annan svordom över en pil som gått snett. Men eleverna är duktiga och utvecklas snabbt.

Hoppas fortsätta

En av dem är Algot Carlsson.

– Jag känner mig mycket bättre än första gången och steppar upp mer och mer. Just nu det senaste har pilarna gått lite snett för att jag släppt fel tror jag, säger han.

Men trots de sneda pilarna tycker han det är kul.

– Det är riktigt skoj att göra något annorlunda och när man sätter pilen i det gula.

ANNONS

En annan som gillar undervisningen är Livia Silvermyr.

– Jag har aldrig testat det här innan. Det är väldigt svårt att skjuta så därför är det extra roligt när man lyckas. Pilen måste sitta rätt och så ska man sikta så det är en del att tänka på, säger hon.

Sebastian Uvestedt pratar om att detta samarbete inte är en engångsföreteelse.

– Det finns jättemycket talang här och vi hoppas att vi kommer kunna köra detta termin efter termin framöver, säger han.

ANNONS