Östersunds tränare Graham Potter och målvakten Aly Keita under träningen på Jämtkraft Arena inför matchen mot Hertha Berlin i Europa league.
Östersunds tränare Graham Potter och målvakten Aly Keita under träningen på Jämtkraft Arena inför matchen mot Hertha Berlin i Europa league.

Potter är undantaget i Östersund

Att som brittisk fotbollstränare bli den stora kulturbäraren i en stad med passion för snö och skidor låter omöjligt. Graham Potter i Östersund är undantaget. Nu väntar första hemmamatchen i Europa League, mot Hertha Berlin.

ANNONS
|

På en älgfarm en dryg mil utanför Östersund står guiden Tim och visar runt en i raden av grupper med turister från Tyskland, Sverige och England. Hit kommer besökare för att få klappa, mata och träffa älgar på nära håll.

Den nyfödda lilla älgkalven står högst i kurs.

- Vi har döpt honom till Potter, kan ni gissa varför, säger guiden på svenska, tyska och engelska.

ANNONS

Fotbollsfeber

Och självklart har det inget med Harry att göra utan är en i raden av hyllningar till den Potter som heter Graham i förnamn. Han som är den största orsaken till att staden numera pratar mer om 3–5–2-uppställningar än om vilka temperaturer som blåvallan passar bäst för.

På lunchrestaurangerna diskuteras det om hur länge klubben ska få behålla honom och i kommunhuset avhandlas förslag på att avbilda Potter som staty.

I takt med framgångarna i Europa League har fotbollsintresset stigit för att nu kulminera inför torsdagens första hemmamatch i gruppspelet, då Hertha Berlin kommer på besök till vinterstaden.

Älgkalvar och statyer kan han skratta åt och kalla pinsamt men kärleken till fansen är besvarad från den 42-åriga engelsmannen.

- Folk är stolta över laget, det är det viktigaste, tycker jag. Ung som gammal gillar att se fotboll här nu, det är jag väldigt stolt över, säger Potter och utvecklar:

- Min son är sju år och går i fotbollsskola och det är hundratals andra barn som gör det, så verkar det inte ha varit förut. Då åkte de skidor. Det viktigaste i fotboll är supportrarna och kulturen. Det är bra för svensk fotboll att vi har ett lag här uppe tycker jag.

ANNONS

Noll intresse

Annat var det när han minns tillbaka sex år i tiden, när Daniel Kindberg hade övertalat honom att ta sig an laget.

- Det fanns inget intresse alls, helt tvärtom mot i dag. De hade precis blivit degraderade, så besvikelsen var stor.

Kombinationen av en extrem kyla de första dagarna och den negativa stämningen kunde ha avslutat resan redan där. Men precis som vi har sett på planen såg Graham Potter möjligheterna och inte hindren.

- Tack var avsaknaden av fotbollskultur fanns en möjlighet att bygga vår egen kultur eftersom det inte fanns någon alls, det kan du inte göra i AIK eller Djurgården på samma sätt.

TT: Om du jämför med kulturen i Birmingham eller andra engelska städer du har bott i?

- Det är svårt att jämföra med andra städer i England och Sverige. Alla har sina möjligheter och det gäller att hitta styrkorna för att nå framgång i en sport som till 95 procent handlar om ekonomi.

ANNONS

Blågula Östersundsspelare

Detta är tankar vi känner igen från Potter på planen också, där han har tagit hand om utdömda spelare och gjort dem till landslagsmän och allsvenska stjärnor. Ken Semas uttagning till Sveriges VM-kval är det senaste beviset.

Brittiska managers har kommit till Sverige förut och gjort stordåd. George Raynor, Bob Houghton, Roy Hodgson och Stuart Baxter är alla bevis på att brittisk taktik passar bra i Sverige.

- De har haft stor påverkan på svensk fotboll och var så klart lite av pionjärer. Jag vill inte följa i deras fotspår men göra något eget i deras anda.

Så, hur länge stannar han?

- Det har folk frågat mig sedan jag kom hit för sex år sedan. Jag är väldigt nöjd här och trivs med mitt jobb. Jag kommer att vara tacksam för detta livet ut.

Och redan efter Berlinmatchen lär fler tyska älgfarmsturister veta var namnet Potter kommer ifrån.

ANNONS
TT

Fakta: Graham Potter om Hertha Berlin

Truppen:

- De har en bred trupp och det spelar nog mindre roll om de saknar tre bra spelare som nu.

Deras spel:

- Som alla tyska lag är de bra organiserade, defensiven ser riktigt bra ut och deras omställningar är snabba.

Östersunds chanser:

- Vi saknar bara Douglas Bergqvist i truppen, övriga är tillgängliga. Jag har laget ganska klart i huvudet. Vi vet aldrig vad som händer men Berlin är ett bra lag. Vi ska ha en riktigt bra dag och de ska ha en dålig dag, då kan vi med lite tur vinna.

ANNONS