Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Pontus Jansson, till höger, leder landslaget mot Rumänien.

Pontus Jansson: "Har en naturlig ledarroll"

"En härförare, en ledare i sitt sätt att vara". Det är förbundskapten Janne Anderssons beskrivning av landslagets vikarierande lagkapten mot Rumänien. Pontus Jansson nickade och höll med.

Efter ett gäng snabba frågor och svar på engelska gled Janne Andersson över till svenska, och då slog han fast laget som ska ta sig an Rumänien på tisdagskvällen i Craiova.

Kort därefter berättade han vem som får vikariera som lagkapten då Andreas Granqvist tar plats på bänken.

- Han är en härförare, en ledare i sitt sätt att vara, sade Andersson om mittbacken Pontus Jansson.

"Hedrande"

Leedsspelaren verkade hålla med om beskrivningen och nickade samtidigt som han hörde förbundskaptenens målande ord om spelstilen som fört mittbacken från Malmö FF via Torino till hans nuvarande klubb i The Championship.

- Det är klart det är hedrande att få vara lagkapten för Sveriges landslag i fotboll. Jag är oerhört stolt och ska göra det från min bästa sida, sade han.

Mötet med Rumänien blir Janssons 14:e landskamp och han är fokuserad på att göra sitt yttersta – inte bara som lagkapten utan även som en nyckelspelare i försvaret – för att få en plats i den svenska VM-truppen som presenteras den 15 maj.

- Jag går in och gör det jag brukar göra, som lagkapten har jag ett ansvar som ledare också men jag tror att alla vi elva som ska spela har inställningen att göra en bra kollektiv insats, sade han.

- Det är en chans för alla, nu inför VM, att visa upp sig från sina bästa sidor.

"Applådera"

I landslaget är Pontus Jansson en bit ner på rangordningen bland mittbackarna. Högst upp finns ordinarie lagkaptenen Andreas Granqvist, sedan kommer Manchester United-spelaren Victor Nilsson Lindelöf och först efter den givna duon kommer Jansson.

Men turordningen är inget som 27-åringen har brytt sig om tidigare och han verkar vara inställd på att fortsätta på den inslagna linjen när det kommer till spel i Blågult.

- I landslaget är det lite annorlunda mot vad det är i klubblaget, i alla fall ur min synvinkel. Skulle "Granen" (Granqvist) och "Vigge" (Nilsson Lindelöf) göra en 100-procentig match och vara bäst på plan, då skulle jag sitta på bänken och applådera och vara glad för deras skull, för då kommer vi antagligen att ha ett bra resultat för Sverige också, sade han.

- I klubblaget är det kanske lite mer egoistiskt tänk. Man vill spela 90 minuter varje match. När jag har representerat Sverige har jag aldrig sett det så. Jag ligger på hela tiden och förhoppningsvis håller jag "Granen" och "Vigge" på tårna så att de ska prestera bra. Om de inte är tillgängliga ska jag vara beredd. Det målet har jag haft hela tiden.

I matchen mot Rumänien, klockan 21.30 på tisdagskvällen, är Pontus Jansson inte ensam "reserv" om att få speltid. Samtliga utespelare som hamnade utanför startelvan i 1–2-matchen mot Chile får nu chansen att visa upp sig i landslagsmiljön.