Martin Ponsiluoma hade en tung dag med fyra bom i liggande skytte i Ruhpolding, Tyskland, men blev ändå bäste svensk i herrarnas sprint. Arkivbild.
Martin Ponsiluoma hade en tung dag med fyra bom i liggande skytte i Ruhpolding, Tyskland, men blev ändå bäste svensk i herrarnas sprint. Arkivbild. Bild: Pontus Lundahl/TT

Ponsiluomas svar efter kritik: "Det är katastrof"

De svenska skidskytteherrarna sköt bort sig i den sista världscupsprinten inför VM i Nove Mesto och slutade alla utanför topp-20.
Skyttetränaren Jean-Marc Chabloz tyckte att åkarna skulle ha skruvat mer på sina gevärssikten när bommarna haglade.
– Det är katastrof, säger Martin Ponsiluoma medgivande till SVT.

ANNONS

Herrarnas världscupsprint i skidskytte i Ruhpolding, Tyskland, över 10 kilometer inleddes med att Jesper Nelin bommade två av fem skott, Martin Ponsiluoma fyra av fem och Sebastian Samuelsson två av fem. Emil Nykvist bommade även han två innan Viktor Brandt sköt fullt och Peppe Femling missade ett.

I SVT visade Sveriges skyttetränare Jean-Marc Chabloz upp Ponsiluomas träffbild som visade att 28-åringen bommat skotten knappt till höger på måltavlan.

"Blir lite upprörd"

– Det är ju så dåligt. Jag blir lite upprörd på vallen här eftersom det är så tydligt när både Martin och Jesper kommer till vallen så är vinden från vänster till höger. Det går att skjuta så där. Man måste skruva (på siktet), säger Chabloz.

ANNONS

Martin Ponsiluoma medgav att han borde ha agerat annorlunda på vallen i sitt inledande liggande skytte.

"Inte tillräckligt"

– Det är katastrof. Det känns så jävla bra i dag så jag är jävligt frustrerad. Kommer in (på vallen), ser att det blåser till höger och jag skruvar mot vinden. Men det var inte tillräckligt, säger han till SVT.

Ponsiluoma blev trots mardrömsstarten bästa svensk efter att båda ha åkt snabbt i spåret och skjutit fullt i det avslutande stående skyttet. Han var ändå långt bakom segrande norrmannen Vetle Sjåstad Christiansen, som tog sin första världscupseger för säsongen, och tvåan Tommaso Giacomel, Italien, och trean Tarjei Bø, Norge.

Ponsiluoma slutade på 25:e plats, knappt en minut och 16 sekunder bakom Sjåstad och omkring 56 sekunder från pallen. Samuelsson blev näst bästa svensk på 26:e plats.

På söndagen kör herrarna jaktstart i Ruhpolding. Om fyra veckor, lördag den 10 februari, avgörs herrarnas sprint under skidskytte-VM i Nove Mesto, Tjeckien.

ANNONS