Jönköpings Dzenis Kozica och Sirius Karl Larson i duell om bollen.

Poängspelarna lyfte pressat Jönköping

När det drar ihop sig är de spelartyperna som kliver fram: Daryl Smylie, Denis Kozica och Tommy Thelin. Jönköpings Södra kämpar för att slippa kvalplatsen och trion visade vägen mot Sirius och mot säker mark. Jönköping vann med 3–1.

|

Hemmamatchen var inte minuten gammal när nordirländaren Smylie med ett distansskott tvingade allsvenske målvaktsdebutanten Lukas Jonsson – som fick chansen i stället för petade Josh Wicks – till en vass räddning.

Bollen gick till hörna.

Och vem slog till på den? Smylie, förstås.

Ännu roligare

Det skulle bli ännu roligare för Jönköping. Halvvägs in i första halvlek prickade Denis Kozica in 2–0 och blev målskytt för tredje matchen i rad. Han och Smylie står båda på sex mål den här säsongen och fortsätter de producera ökar pressen på Gif Sundsvall.

Just nu står fajten om att slippa kvalspel mot trean i superettan mellan Jönköping och Sundsvall. "Giffarna" är två poäng (25) före och har dessutom en match mindre spelad (möter AIK hemma på torsdagskvällen).

Redan på söndag möts klubbarna på Stadsparksvallen. En match som borde locka fler åskådare än de knappa 3000 som kom nu.

- Första halvlek gör vi det riktigt bra och i andra försvarar vi oss med alla medel. Spelarna ger allt vad de har för att vinna den här viktiga matchen, säger Jönköpings tränare Jimmy Thelin till CMore.

Fritt fall

Efter succévåren befinner sig Sirius i fritt fall, i alla fall resultatmässigt. Femte raka förlusten kom på Stadsparksvallen och det som länge såg ut att kunna sluta med en sensationell placering strax bakom toppskiktet håller på att utvecklas till något betydligt tristare.

Får inte Kim Bergstrand stopp på den negativa trenden kan Sirius dras in i kampen om att slippa få kvala sig kvar.

Riktigt så illa ska det inte behöva gå, men tendensen är illavarslande. Spelmässigt lyfte Sirius rejält i andra, men hade verkligen inte marginalerna med sig. Både Christer Gustafsson och Jesper Arvidsson prickade stolpen.

Tommy Thelin kontrade in 3–0 innan Stefano Vecchia reducerade. På tilläggstid räddade Anton Cajtoft Shkodran Mahollis straff.

Segern var Jönköpings första i allsvenskan sedan slutet av juli.