Örebro kan få jubla inför publik kommande hemmamatcher. Arkivbild.
Örebro kan få jubla inför publik kommande hemmamatcher. Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Piteå först ut – nu tar flera andra efter

Kif Örebro tar efter Piteå med att öppna upp för publik på sina hemmamatcher – och fler klubbar ställer sig positiva till att göra samma sak. Men FC Rosengård är inte en av dessa.
– Vi tänker väl att rekommendationerna är att elitverksamhet inte ska ha publik, säger klubbchefen Jenny Damgaard.

ANNONS

När Piteå möter Djurgården på hemmaplan under onsdagskvällen kommer klubben att ta in 50 åskådare på arenan och därmed bryta ny mark under coronapandemin.

Lagen begränsar just nu publika sammankomster till 50 deltagare och rekommendationerna från Svenska fotbollförbundet var fram till i måndags att helt utesluta publik från arenorna. Men i de nya uppdaterade riktlinjerna öppnade SvFF för att framförallt breddfotbollen nu kan få släppa in 50 personer.

Rosengård håller stängt

Det gick inte mer än en dag innan Piteå flaggade för att de också öppnar upp.

Frågan delar klubbarna i damallsvenskan. FC Rosengård kommer bland annat att fortsätta hålla stängt.

– Vi tänker väl att rekommendationerna är att elitverksamhet inte ska ha publik och fortsätter följa de rekommendationerna som EFD (Elitfotboll dam) kommer med, säger klubbchefen Jenny Damgaard.

ANNONS

TT: Blev ni förvånade när Piteå meddelade att de öppnar upp?

– Det kändes lite förvånande, absolut. Men man tolkar på sitt eget sätt, rekommendationerna är inte solklara. Men vi fattar det som att det här gäller bredd. Vi har ett damlag och herrlag i division 2, där kommer vi släppa in 50. Framförallt anhöriga då. Men vi skiljer på elitverksamheten och bredden.

Örebro öppnar upp

Några som dock går i Piteås fotspår är Kif Örebro. De har redan säkrat så att 43 ungdomar får chansen att stötta laget i onsdagens hemmamatch mot Uppsala.

– Vi tog också med glädje emot beskedet att även elitklubbarna får ta in så många som 50 personer. Det är mer rimligt att det sker i damallsvenskan än i herrallsvenskan där de har mycket mer publik. Jag har pratat med mina kollegor runt om i damallsvenskan och det är ett par klubbar som tänker likadant som oss, säger ordföranden Fredrik Stengarn.

TT: Hur kommer ni gå till väga i urvalet?

– Vi har 43 tjejer som varit på vårt summercamp och de får se matchen i dag. Men från och med nästa match mot Kristianstad kommer vi släppa in säsongskortsinnehavare och det är först till kvarn, de 50 första som hör av sig.

ANNONS

Vill visa politikerna

Stengarn menar att det är viktigt för Örebro att öppna upp och betala tillbaka till sina trogna supportrar.

– Har man köpt årskort vill vi premiera och ge tillbaka genom att visa klubbens tacksamhet. Det här är en enkel möjlighet. Det är också viktigt för oss klubbar att visa politikerna att vi kan hantera frågan och lösa det här snyggt.

TT: Rosengård är en av klubbarna som inte kommer släppa in publik. De menar att rekommendationerna är att elitverksamhet inte ska ha publik. Hur ser ni på det?

– Jag har förstått det som att det varit lite rörligt så jag hörde av mig till EFD och de sa att det är möjligt att ta in så länge det reglemente som är uppsatt följs. Det är nog många elitklubbar, framförallt på herrsidan, som inte tar in några alls. Arbetsmässigt är det enklare att hålla den linjen.

Umeå tänker också släppa in publik till hemmamatcherna senare i augusti. Det är supportrarna med årskort som kommer att prioriteras då de 50 platserna släpps.

– De som har årskort får anmäla sitt intresse sen utgår vi från det, säger UIK:s kanslichef Valle Anundsson till Västerbottens-Kuriren och Folkbladet.

Simon Norberg/TT

ANNONS

Fakta: SvFF:s uppdaterade riktlinjer

+ Åskådarantalet får aldrig överstiga 50 personer

+ Åskådare som inte tillhör samma familj/sällskap ska sitta eller stå med minst 1,5 m avstånd

+ Trängsel får inte uppstå, och avstånd ska hållas, vid inpassage samt under och efter match

+ Åskådarna ska ha tillgång till handtvätt eller handsprit

+ God hygien ska hållas på idrottsanläggningen, inklusive att så ofta som möjligt torka av ytor och material som många rör med händerna

+ Samtliga åskådare ska på lämpligt sätt informeras om gällande ordningsregler före, eller senast vid, ankomst till matchen

+ Ansvarig(a) ska utses att tillse att åskådarna följer gällande ordningsregler

+ Polismyndighetens anvisningar ska följas för offentliga tillställningar

Fotnot: I maxantalet på 50 deltagare i ett evenemang ingår inte funktionärer, ordningsvakter eller annan personal som tjänstgör på uppdrag av arrangören, enligt ordningslagen. Det vill säga vid exempelvis ett fotbollsevenemang räknas endast publiken, inte spelare och tränare, som deltagare.

Källa: Svenskfotboll.se och polisen.

ANNONS