Piteå vände och vann seriefinalen mot Göteborg. Arkivbild.

Piteå vann efter galen vändning: "Otroligt"

Seriefinal och underläge 1–3 mot Göteborg. Då vaknade Piteå och vände matchen. Fem minuter från slutet fullbordade Julia Karlernäs vändningen och satte 4–3 till Piteå.

|

Ettan mot tvåan i serien. Två lag med fin form dessutom. Hemmalaget Piteå hade studsat tillbaka efter sina tre raka förluster från i början av sommaren, nu hade man i stället två segrar. Göteborg hade gått som en slåttermaskin i damallsvenskan med sex raka segar, senast laget förlorade var just mot Piteå (0–1 hemma).

Med de förutsättningarna var det som gjort för en högoktanig seriefinal. Och den skulle också bli underhållande och målrik. Och Piteå skulle dessutom bjuda på en mäktig upphämtning.

- Det är helt sjukt. Känslan är otrolig. Publiken var fullständigt galen. Den roligaste segern någonsin, säger Nina Jakobsson, som tillsammans med Julia Karlernäs skulle spela en huvudroll i matchen, till Piteå-Tidningen.

Drömstart

Hemmalaget var det bättre laget under inledningen. Då var det i stället bortalaget som fick en drömstart. Julia Zigiotti Olme slängde sig fram på ett inlägg och kunde stöta in 1–0.

Piteå fick in en kvittering med tio minuter kvar av halvleken efter att Nina Jakobssons aviga skott letat sig in. Men likaläge i halvtid skulle det inte vara. Det såg Olivia Schough till.

Hon snappade upp en retur snett utanför straffområdet, såg att Piteås målvakt Cajsa Andersson var långt ute och lobbade iskallt in bollen i nät, 2–1.

En kvart in i andra fick Elin Rubensson en perfekt boll i djupled av Zigiotti och var skoningslös i sitt avslut och prickade in 3–1. Då såg det mörkt ut för hemmalaget.

Stark avslutning

Men en kvart senare hade hemmalaget kvitterat.

Nina Jakobsson inledde vändningen efter att ha knoppat in sitt andra mål för matchen. Sedan fick Piteå sin straff. Karlernäs var iskall från elva meter och satte 3–3-målet.

Och fem minuter från slutet kom ledningsmålet.

Då gjorde 24-åringen Karlernäs sitt andra mål och 4–3, ett resultat som stod sig, med ett välplacerat skott och spräckte därmed Göteborgs sex raka matcher långa segersvit.

- Det är otroligt starkt att vända 1–3. Att gå hela vägen upp till 3–3 och sedan vinna är riktigt starkt. Det är fantastiskt, säger Jakobsson.

Nu drar dessutom Piteå ifrån i toppen och är med sina 30 poäng, fyra poäng före Rosengård och fem före Göteborg.

Fyran Kristianstad står kvar på 20 poäng efter förlust 0–1 borta mot Eskilstuna. Hanna Glas blev målskytt i den 85:e minuten med ett mål som förde upp Eskilstuna ovanför nedflyttningsstrecket.