Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/3

Pingpong – ett steg mot ursprunget

Missade du VM-kvalet i pingpong i helgen?… Lugn, du var inte ensam om det. Publiken var obefintlig i Varbergs pingisborg i söndags.

Någon kanske reagerar på ordet "pingpong". En del bordtennisspelare upplever benämningen som något förklenande.

Men det var just pingpong det handlade om. Bordtennisens ursprung kallades också rumstennis och bedrevs främst i de finare salongerna i de ärorika herresätena.

Sedan några år genomförs VM iscensatt av några penningstinna finansiärer. 32 spelare från södra Sverige kände sig lockade att kvala mot miljonen.

Villa bredda intresset

Tidigare har VM i pingpong inte haft någon utbredning i norra Europa, även om sporten redan har gott om spelare i Kina, Ryssland och England.

Problemet var att det tidigare inte fanns någon ordentlig bredd i uttagningarna. Sverige hade nämligen ingen väg in till VM-turneringen i vilken en dryg miljon går till vinnaren. Även några enskilda matchvinster i VM gör London-resan betald. Slutspelet sker om en dryg månad i ståtliga 1800-talsbygget Alexandra Palace.

Får den här spelformen grepp om motionärer, så kan pingpongen utveckla sig ungefär padeln har blivit för tennisen

– Det här kommer att öka intresset, säger Sebastian Andersson.

Han är drivande på bordtennissajten Pingisforum. Han fick frågan och drog igång intresset som fyllde alla kvalplatser.

Arrangörens sponsor skickade några veckor tidigare racketar till VM-kvalet. Det blev därmed bara en kort inkörningsperiod med det nya handredskapet.

Den stora skillnaden mellan pingpong och den moderna bordtennisen är racketarna. Istället för gummibeläggning är ytan av sandpapper. Det innebär ett tämligen skruvlöst och ett betydligt långsammare spel. Bollarna är desamma. Den stora skillnaden är att platsbollen slits snabbare.

Två man från Varberg var med i kvalet: Daniel Kannerstedt och Johan Bernland.

Johan är till vardags läkare på sjukhuset. Pingisen sattes i väntrummet efter sena tonåren och studierna i Lund. Men när pingpongen kom till byn bara för en dag, då fanns det med i journalen.

– Det är första gången jag håller i ett sånt här rack, men man vänjer sig lite grann, men det är lika för alla. Det är väldigt annorlunda, blir inget grepp alls. Jag fick den här racketen när jag kom hit. Det känns som det här är för lite äldre, avdankade pingisspelare. Men det är väldigt kul.

Hur har det gått då?

– Eh...jag har förlorat alla matcherna, men nu är det B-slutspelet och nu vann jag faktiskt en match.

Vinstglädjen blir kortvarig. När vi lämnar lokalerna blir det stryk igen. Johan Bernland har i alla fall kvar sin racket – ett minne av pingpong-kval till VM.

Anton Andersson vann turneringen och får åka till London.

VM-kvalspelare, det är väl inte den titel Johan Bernland brukar röra sig med. Han var i alla fall med till kvalspelet till VM i pingpong, en racketsport som har många likheter med den ursprungliga bordtennisen som vi nu känner till.

Sebastian Andersson, tidigare spelare i Varbergs BTK och drivande av sajten Pingisforum, visar det annorlunda racket som används.

Slitaget på bollarna blir hårt.

Texten har tidigare publicerats i Varbergsposten

Ursprung:

Storbritannien sägs vara sportens ursprung, som utvecklades från tennisen. När bordtennisen kom utvecklades sporten till en materialsport. Celluloidbollarna börjades göra av plast.

Poängräkning:

Bäst av tre set (set räknas till 15).

VM:s historia:

Första mästerskapet arrangerades 2011. Sedan 2013 arrangeras VM i Alexandra Palace, en klassisk byggnad från 1873 belägen mellan Muswell Hill och Wood Green i norra London. Tre ryssar, två engelsmän och en kines har blivit världsmästare hittills.

Biljettkostnad:

Bästa finalbiljetterna kostar cirka 220 SEK i slutspelet den 26-27 januari.

Prispengar i VM:

1,14 miljoner kronor till vinnaren. För gruppseger i VM-slutspelet i kvalet: 5 700 kronor.

Lär mer om Falkenbergs FF här