Pittsburghs Marcus Pettersson i närkamp med Philadelphias Sean Couturier.
Pittsburghs Marcus Pettersson i närkamp med Philadelphias Sean Couturier. Bild: Matt Slocum/AP/TT

Pettersson visade vägen för Pittsburgh

Ett revanschsuget Pittsburgh vann prestigemötet mot Philadelphia med klara 7–3, och laget fick se en ovan segerdirigent – svenske Marcus Pettersson.
– Det var ett fantastiskt mål. Jag har inte sett de takterna från honom på ett tag, säger lagkamraten John Marino.

ANNONS

Philadelphia mot Pittsburgh brukar bjuda på mer rivalstämning än skönspel, och med ett missat slutspel i ryggen bjöd hemmalaget upp till det förväntade hårda spelet.

Men det var Pittsburgh, som ville visa upp bättre spel än i måndagens 2–7 mot Philadelphia, som tog tag i spelet – och målen. Och det var den oväntade härföraren Marcus Pettersson som visade vägen.

Svensken, som får gott om speltid i Pittsburghs backlinje, brukar inte skapa rubriker framåt. Men när säsongens andra mål väl kom såg det ut som om Skellefteåsonen aldrig gjort annat än lekt i anfallszon.

Tangerade personliga rekordet

Philadelphiaförsvaret, som med svenskens målfacit kanske inte såg honom som ett hot, gick på puckförande Jared McCann – som enkelt kunde passa till en helt fri Pettersson. I stället för ett direktskott rundade svensken målvakten Brian Elliott och kunde halvt liggande bara lägga in pucken i öppet mål för 1–0.

ANNONS

– Det var ett fantastiskt mål. Jag har inte sett de takterna från honom på ett tag. Det var kul att se honom få in den, säger lagkamraten John Marino, och får medhåll av forwarden Jake Guentzel:

– Det var riktigt snyggt, kul att se honom där uppe och sedan få in den, det var viktigt för oss.

Därmed har Petersson tangerat sitt personliga rekord på två mål under en NHL-säsong. Stärkt av det blev det sedan även en snygg framspelning till mer vane målskytten Sidney Crosby, som i mittperioden prickade in 3–0.

Crosby, som senare även gjorde 5–3 är med 23 mål lagets bästa målskytt i år, men riskerar avstängning för flera småbråk med hemmalagets Travis Konecny.

Jagar hemmafördelar

– Jag tror att rivaliteten är så stark att det inte spelar någon roll hur lagen ligger till i tabellen. Varje gång Flyers och Pengunis möts är det starka känslor på isen och så var i det i kväll också. Det var tufft men våra killar tog sig igenom det och det är sådana här matcher vi måste bli vana vid nu, säger tränaren Mike Sullivan.

Segern för upp Pittsburgh i topp på NHL:s östra konferens, men med fler matcher spelade än konkurrenterna kan laget om det vill sig illa halka ner till fjärde plats i tabellen. Slutspelsplatsen är dock sedan tidigare klar.

ANNONS

– Det där är viktigt och verkligen något vi tänker på. Vi ska göra allt för att få hemmafördelar i slutspelet, säger John Marino, som avslutade matchens målskytte när han prickade in 7–3.

Martin Yngve/TT

ANNONS