Elias Pettersson i Las Vegas tidigare i veckan.
Elias Pettersson i Las Vegas tidigare i veckan.

Pettersson och Lehner hyllades av NHL

Årets nykomling i NHL heter Elias Pettersson. Den 20-årige svensken vann Calder Trophy under årets NHL-gala i Las Vegas. Robin Lehner prisades för att ha visat bäst idrottsanda.

ANNONS
|

Robin Lehner gjorde sin bästa NHL-säsong i karriären i efterdyningarna av att han inför säsongen delade med sig av sin kamp mot missbruk och psykisk ohälsa.

De insatserna gav svensken Bill Masterton Memorial Trophy på nattens NHL-gala. Priset går till den som bäst exemplifierar ihärdighet, god idrottsanda och hängivenhet till ishockeyn.

- Det kändes otroligt bra, men det var ganska känsloladdat däruppe på scenen om jag ska vara helt ärlig. Så det är skönt att det är över, sade han till pressen enligt Expressen.

ANNONS

- Jag tog en risk och det fortsätter att vara en risk, då det påverkar mina kontraktsförhandlingar och allt det där, men jag kände att jag inte hade något val. Jag ångrar inte att jag talade ut. Det stöd jag fått var något jag aldrig kunde ha förväntat mig och om jag bara kan hjälpa en enda person, som har likartade problem, så var det värt det.

I sitt tal på scen tackade Lehner bland andra sin fru Donya. Han tackade även New York Islanders general manager Lou Lamoriello och coach Barry Trotz.

- Tack för att ni tänkte på människan i första hand, och inte spelaren, sade Lehner.

Målvakten hade även chansen att som förste svensk sedan Henrik Lundqvist (2012) att utses till säsongens målvakt i NHL. Det priset gick dock till Tampa Bays Andrej Vasilevskij.

ANNONS

Pettersson bäste rookie

Årets rookie, Elias Pettersson, var nominerad tillsammans med Rasmus Dahlin, Buffalo, och St Louis målvakt Jordan Binnington. Vancpuver-spelaren var favorit, men vågade i förväg inte riktigt tro på att han skulle vinna.

- Jag är fortfarande skakig i benen efter mitt tacktal, säger Pettersson till pressen efter att ha tagit emot sitt pris.

- Det finns så många jag vill tacka men min familj förtjänar störst tack och det vet de om. Jag ser inte mig själv som en storstjärna, jag ser bara mig själv som ett barn som spelar hockey och lever min dröm här i Nordamerika.

Pettersson gjorde mål i sin första match på sitt första skott och blev tidigt en ledande spelare i klubblaget Vancouver. När säsongen summerades hade han stått för 66 poäng, varav 28 mål, vilket var bäst av alla NHL:s rookies under säsongen.

ANNONS

- Det började ju riktigt bra och sedan tog det bara fart. Jag är väldigt nöjd med säsongen, säger Pettersson. dubbelt prisas

Två priser till Kutjerov

Tampa Bays Nikita Kutjerov prisades dubbelt på galan. Ryssen fick såväl Hart Memorial Trophy som Ted Lindsay Award, NHL-journalisternas respektive NHL-spelarnas omröstningar om säsongens mest värdefulle respektive bäste spelare.

Däremot fick svensktrion Victor Hedman, Oliver Ekman Larsson och Henrik Lundqvist gå hem utan troféer.

Tampa Bay-backen Hedman kunde ha utsetts till säsongens back, vilket hade inneburit andra året i rad, men det priset gick i stället till Calgarys veteran Mark Giordano.

Ekman Larsson och Lundqvist var båda nominerade till King Clancy Memorial Trophy, priset som går till den spelare som bäst har visat upp ett bra ledarskap på och utanför isen, och som anses ha bidragit till samhället..

Namnet som lästes upp som vinnare i den kategorin var Minnesotas Jason Zucker, enligt motiveringen bland annat för att han för varje mål han gjorde donerade pengar till ett barnsjukhus i Minneapolis.

TT

Fakta: Priserna och de nominerade på NHL Awards.

Några vinnare på NHL-galan:

Bill Masterton Memorial Trophy, den spelare sombäst exemplifierar ihärdighet, god idrottsanda och hängivenhet till ishockeyn: Robin Lehner, New York Islanders.

Calder Trophy, säsongens rookie: Elias Pettersson, Vancouver.

Hart Memorial Trophy, säsongens mest värdefulle spelare: Nikita Kutjerov, Tampa Bay.

Ted Lindsay Award, bästa spelare framröstad av NHL-spelare: Nikita Kutjerov, Tampa Bay.

Norris Trophy, säsongens back: Mark Giordano, Calgary.

Lady Byng Trophy, mest skicklighet kombinerat med gentlemannamässigt spel: Aleksander Barkov, Florida.

King Clancy Memorial Trophy, den spelare som bäst har visat upp ett bra ledarskap på och utanför isen, samt gjort noterbara bidrag till samhället: Jason Zucker, Minnesota.

Vezina Trophy, säsongens målvakt: Andrej Vasilevskij, Tampa Bay.

Jack Adams Award, årets tränare: Barry Trotz, New York Islanders.

ANNONS