Elias Pettersson på plats i Las Vegas inför NHL Awards.
Elias Pettersson på plats i Las Vegas inför NHL Awards.

Pettersson kan utses till årets nykomling

Peter Forsberg, Daniel Alfredsson och Gabriel Landeskog har alla utsetts till säsongens rookie i NHL. Natten till torsdag kan Sverige få en ny vinnare då både Rasmus Dahlin och storfavoriten Elias Pettersson är nominerade till det prestigefyllda priset. Även Robin Lehner, Oliver Ekman Larsson, Henrik Lundqvist och Victor Hedman kan prisas.

ANNONS
|

Debutsäsongen i NHL blev snabbt en framgångssaga för 20-årige Elias Pettersson. Han gjorde mål i sin första match på sitt första skott och blev tidigt en ledande spelare i klubblaget Vancouver.

Nu står Pettersson redo att få det slutgiltiga kvittot på hur bra hans debutsäsong faktiskt var. Han är nämligen favorit till att ta hem Calder Trophy, priset som delas ut till säsongens rookie i NHL.

"Känns lite overkligt"

- Jag har stunder när jag inte kan fatta vad som hänt. Att jag fått förverkliga min dröm och spelat en säsong i NHL. Och att jag dessutom gjorde en sådan bra säsong känns lite overkligt, säger Pettersson till Expressen.

ANNONS

20-åringen är på plats i Las Vegas i samband med den årliga galan NHL Awards som anordnas natten till torsdag, svensk tid. Mängder av priser ska delas ut och i kampen om att bli säsongens rookie gör Pettersson upp med landsmannen Rasmus Dahlin, Buffalo, samt St Louis Stanley Cup-vinnande målvakt Jordan Binnington.

Binnington har visat upp makalösa siffror under sin debutsäsong mellan stolparna i St Louis. Men det faktum att han bara spelade halva säsongen och att priset endast baseras på prestationer i grundserien och inte i slutspelet, gör att Pettersson anses vara favorit till att vinna.

- Det vore såklart oerhört stort för mig personligen. Jag har lagt ner mycket tid för att nå hit. Men jag har inte gjort det själv, många ligger bakom och framför allt familjen, säger han.

Lehner – tvåfaldig vinnare?

Robin Lehner kan bli förste svensk sedan Henrik Lundqvist (2012) att utses till säsongens målvakt i NHL. 27-åringen var en stor anledning till att New York Islanders släppte in minst antal mål i hela ligan. Men konkurrensen är hård. De två andra nominerade – Dallas Ben Bishop och Tampa Bays Andrej Vasilevskij – har varsin stark säsong i ryggen och anses av många experter gå före Lehner.

ANNONS

Däremot har Lehner desto större chans att vinna Bill Masterton Memorial Trophy. Priset går till den som bäst exemplifierar ihärdighet, god idrottsanda och hängivenhet till ishockeyn. Lehner är nominerad efter att ha gjort sin bästa säsong i karriären i efterdyningarna av att han inför säsongen delade med sig av sin kamp mot missbruk och psykisk ohälsa.

- Det var ett bra år för mig, en bra nystart. Jag har gjort stora framsteg och är framför allt glad över att jag kunnat hjälpa andra i samma situation, säger Lehner till Aftonbladet.

Victor Hedman kan för andra året i rad utses till säsongens back. Han är nominerad tillsammans med San Joses Brent Burns och Calgarys Mark Giordano.

Oliver Ekman Larsson och Henrik Lundqvist är båda nominerade till King Clancy Memorial Trophy, priset som går till den spelare som bäst har visat upp ett bra ledarskap på och utanför isen, och som har bidragit till samhället.

TT

Fakta: Priserna och de nominerade på NHL Awards.

Totalt ska elva priser delas ut under NHL Awards i Las Vegas. Här är de nominerade svenskarna samt några av de tyngre kategorierna. Samtliga priser baseras enbart på prestationer från grundserien.

Calder Trophy, säsongens rookie: Elias Pettersson, Vancouver. Jordan Binnington, St Louis. Rasmus Dahlin, Buffalo.

Vezina Trophy, säsongens målvakt: Robin Lehner, New York Islanders. Ben Bishop, Dallas. Andrej Vasilevskij, Tampa Bay.

Norris Trophy, säsongens back: Victor Hedman, Tampa Bay. Brent Burns, San Jose. Mark Giordano, Calgary.

Bill Masterton Memorial Trophy, den spelare sombäst exemplifierar ihärdighet, god idrottsanda och hängivenhet till ishockeyn: Robin Lehner, New York Islanders. Nick Foligno, Columbus, Joe Thornton, San Jose.

King Clancy Memorial Trophy, den spelare som bäst har visat upp ett bra ledarskap på och utanför isen, samt gjort noterbara bidrag till samhället: Henrik Lundqvist, New York Rangers. Oliver Ekman Larsson, Arizona. Jason Zucker, Minnesota.

Hart Memorial Trophy, säsongens mest värdefulle spelare: Nikita Kutjerov, Tampa Bay. Connor McDavid, Edmonton. Sidney Crosby, Pittsburgh.

Jack Adams Award, årets tränare: Craig Berube, St Louis. Jon Cooper, Tampa Bay. Barry Trotz, New York Islanders.

Lady Byng Trophy, mest skicklighet kombinerat med gentlemannamässigt spel: Aleksander Barkov, Florida. Sean Monahan, Calgary. Ryan O'Reilly, St Louis.

ANNONS