Växjös Janne Pesonen. Arkivbild.

Pesonen fortsatt målglad mot Mora

Janne Pesonen har gjort fem mål den här säsongen – samtliga mot Mora. Finländaren välkomnade dalkarlarna till Småland med att göra tre mål och Växjö vann även höstens andra möte lagen emellan, 6–1.

|

Fyra poäng – större än så var inte skillnaden mellan övre halvan och jumboplatsen när pucken släpptes i SHL:s sista omgång innan uppehållet för Karjala-turneringen. Då såväl Växjö (8:a) som Mora (14:e) återfanns på den nedre, och superjämna, tabellhalvan stod viktiga poäng på spel den här eftermiddagen.

Moras ambition att för första gången vinna en SHL-match mot Växjö drabbades av ett allvarligt bakslag redan efter 27 sekunders spel. Växjö vann pucken i anfallszon och Janne Pesonen satte ledningsmålet. Två minuter senare föste han i väg en puck i knapp styrfart som letade sig in bakom Moramålvakten Isak Wallin.

Växjös avgörande ryck

TT: Två mål i Mora senast och tre mål i dag. Är Mora ditt favoritlag att spela mot?

- Det verkar så, säger Pesonen med ett skratt, och tillägger sedan:

- Jag gillar att göra mål i varje match.

Moras tränare Mats Lusth tog timeout och kort senare reducerade gästerna genom poängkungen Spencer Abbott. Men innan första vilan gjorde Växjö det avgörande rycket. Pontus Holmberg spelade fram Julius Junttila som styrde in pucken till 3–1.

18-åringens första SHL-mål

I andra perioden var det tid för Växjö, och Pesonen, igen. Och bara åtta sekunder efter Pesonens 4–1-mål sköt Filip Cederqvist sitt första SHL-mål.

- Känslan går inte att beskriva i ord, ett glädjerus. Den stunden har jag jobbat för sedan jag var liten, säger 18-årige Cederqvist.

Den uppförsbacken blev alltför tung för Mora. Växjös sjätte mål kom genom ett så kallat klapp-klapp-spel som avslutades av Pontus Netterberg.

- Period två och tre var solida prestationer av oss, säger Janne Pesonen.

Växjö går nu på en elva dagars matchledighet med en stärkande upplevelse i färskt minne. Mora har förlorat fyra raka matcher och får tillbringa uppehållet parkerade på jumbopositionen.

- I den andra perioden fick vi soppatorsk, vi var några nummer små i dag, säger Mats Lusth.

Den 28 december är datumet för nästa möte mellan Växjö och Mora. Frågan är om vi får se fler Janne Pesonen-mål då.

- Haha. Nu ska vi vila lite samt träna hårt inför vår nästa match, säger han.