Andreas Palicka storspelade mot Qatar.

Palicka matchhjälte i VM-rysare: "En lättnad"

Sverige var illa ute och rejält pressat av Qatar. Men handbollslandslaget vände ett tremålsunderläge och vann VM-matchen med 23–22 efter ett jättedrama. Andreas Palicka räddade segern i sista sekunden.

|

Efter två närmast förrädiskt enkla VM-segrar mot Argentina och Angola var motståndet ett helt annat när Sverige ställdes mot Qatar.

Det blev en ruggig rysare i Royal Arena i Köpenhamn.

Men Sverige har lyckligtvis en målvakt som heter Andreas Palicka och en högersexa vid namn Mattias Zachrisson. I mitten av andra halvlek, när matchen stod och vägde som mest, klev de fram extra mycket. Palicka gjorde en enormt viktig räddning när Qatar hade möjlighet att för andra gången i andra halvlek rycka åt sig en tremålsledning. Sedan hade målvaktsfantomen också ett finger med i spelet som framspelare när Zachrisson med tre raka mål, från 15–17 till 18–17, såg till att matchen svängde till svenskt övertag.

- Jag hade faktiskt inte koll på att det var tre i rad jag gjorde, när man kommer i det där flowet så kör man bara, säger Zachrisson.

Sent segerryck

Lukas Nilsson får inte heller glömmas bort. 22-åringen bombade in mål från sin position som vänsternia och när Nilsson satte sitt sjunde mål hade Sverige 21–19 med sex minuter kvar. Ledningen växte till fyra mål och matchen verkade vunnen. Men Qatar krympte underläget och fick en chans att kvittera i sista anfallet.

- Vi hade 23–19 och bollen och sedan hände det som gör att man egentligen gillar handboll. Man kan inte riktigt förklara det, men det är sådant som hör till när spelet inte riktigt flyter på, säger Palicka om raset i slutminuterna.

Men Palicka – vem annars? – räddade den svenska segern i sista sekunden.

Vad han tänkte?

- Han får ett hyfsat läge och är halvt igenom, det är bara en reflex. Den går en bit över marken och jag tycker att jag har koll på den, säger Palicka.

- Inför den här kulissen hade det känts för jävligt att tappa poäng. Men vi vann och det ska vi vara glada för.

Redan från matchstart syntes tecken på att det här kunde bli en riktigt otäck match för Blågult. Palicka fick visserligen bästa tänkbara start med två räddningar och eldade direkt i gång de blågula delarna av publiken.

Men fansen fick därefter inte anledning att jubla särskilt mycket.

Drog ned tempot

Qatar försökte dra ner tempot i matchen med långa anfall och lyckades bra med det. Sverige gick rakt i fällan och blev lite tveksamt i anfallsspelet, som dessutom saknade en hel del skärpa i avsluten. Samtidigt hade Qatar, silvermedaljören från VM på hemmaplan 2015, en vass målvakt i veteranen Danijel Saric.

- I dag var det jävligt tufft. För mig var Qatar bättre än oss i 50 minuter, även om det var jämnt hela tiden och vi ledde lite i första halvlek. Det var ingen bra landskamp i dag, men det är en styrka att vinna de sämre spelade matcherna också, säger Palicka.

Vid ledning 6–4 såg det som bäst ut för Blågult, men då tog Qatars spanske förbundskapten Valero Rivera timeout med önskad effekt. Qatar lyckades ta sig både ikapp och förbi, trots fortsatt mycket bra spel från Palicka och ett inspirerat inhopp från Zachrisson. "Zacke" har, trots att han har börjat varje match på bänken, varit Sveriges bäste målskytt hittills i VM.

- Det flyter på fruktansvärt bra, säger 28-åringen.

Ungern nästa

Det var just Zachrisson som kontrade in 10–10 med sitt tredje mål för kvällen – det blev sju till slut – men Qatar fick ändå sista ordet före paus. 11–10-målet i slutsekunden föregicks till råga på allt av ett rött kort på Linus Arnesson som hade spelat färdigt redan då.

Då såg det illa ut för ett blekt Sverige, men efter en successivt starkare andra halvlek – där Qatar i början ledde med 14–11 – får Blågult med sig minst två poäng till mellanrundan i Herning.

Det första gruppspelet avslutas mot Ungern på torsdagskvällen.

Köpenhamn, TT:s utsände

Fakta: Läget i Sveriges VM-grupp

Ställningen efter fyra omgångar: Sverige 8 poäng, Ungern 6, Egypten 3, Argentina 3, Angola 2, Qatar 2.

De tre bästa lagen går vidare till mellanrundan och tar med sig resultaten från inbördes möten.

Återstående matcher, torsdag: Egypten–Angola, Qatar–Argentina, Sverige–Ungern.