Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Pääjärvi räknar med blågul VM-fest

Det är VM-landet där folk äter frokost till lunch och där en siffra över 50 skapar stor förvirring. Men Danmark är också landet där det kommer att bli blågul hockeyfest under ishockey-VM.

Drygt 50 000 biljetter har sålts till svenska supportrar och det ser ut som att Tre Kronors VM-matcher i Royal Arena – som ligger mellan Köpenhamn och Öresundsbron – kommer att bli blågula folkfester.

Magnus Pääjärvi, Ottawaforwarden som är uppväxt i Malmö, kommer att få spela inför en hel del släktingar och vänner.

- Det är en del biljetter jag måste lösa, konstaterar han och fortsätter:

- Det är 20 minuter från mitt hem, så det är nästan hemmaplan, och det är jäkligt smidigt att ta sig hit med tåget. Det är skitkul att det redan har sålts så mycket biljetter, säger han.

Svårt med siffror

Det är första gången Danmark arrangerar ishockey-VM och hela evenemanget ser ut att bli en fest. Hemmanationen spelar sitt gruppspel i Herning och sammanlagt har det redan sålts 300 000 biljetter till de två spelplatserna.

Med Danmark på så nära håll under Pääjärvis uppväxt har han bra koll på danskan. Det finns dock ett undantag.

Det där med siffror.

När TT undrar om han kan uttala sitt tröjnummer, 91 (en og halvfems), på danska ursäktar han sig:

- Vi lärde oss lite i skolan, men det har jag glömt.

"Riktig dålig"

Men att lunch heter frokost har han koll på. Stockholmaren Rickard Rakell, Anaheims målspruta, skrattar när vi undrar om har är bra på danska:

- Den är för jäklig, riktigt dålig. Jag spelade ju tillsammans med Frederik Andersen (dansk VM-målvakt) i Anaheim, han var ganska bra på svenska, men när han hade sin familj över och man försökte fatta vad de sade – det var svårt. Hampus får översätta om det är något, säger Rakell om landslags- och klubbkompisen Hampus Lindholm, Anaheim, från Helsingborg.

Rakell har tröjnummer 67 (syv og tres).

- Man börjar baklänges alltså. Det är ju omöjligt att säga...