Till havs. Sven-Erik Jönsson missar sällan en torsdagspaddling med ”gänget”. Han paddlar för motionens skull, men får en bättre naturupplevelse på köpet vilket givetvis inte gör saken sämre. I följe har han Eskil Tegberg.
Till havs. Sven-Erik Jönsson missar sällan en torsdagspaddling med ”gänget”. Han paddlar för motionens skull, men får en bättre naturupplevelse på köpet vilket givetvis inte gör saken sämre. I följe har han Eskil Tegberg.

På torsdagstur till Tylön

Det började som en onsdagsvana, men numer går de under namnet torsdagspaddlarna. Med sina kajaker bryter en trogen skara Kattegatts vågor i en motionsform som blivit allt mer populär.

ANNONS
|

– Jag brukade springa en del tidigare, men där tränar man ju mest benen. Finns det inget man kan göra där man tränar armarna och överkroppen, funderade jag, berättar Sven-Erik Jönsson, som inte kände för att börja på gym.

Inte långt senare var Sven-Erik fast i paddlingssporten. Anledningen var en foto­­- ut­­ställning i Stockholm där Renata Chlumska, äventyraren som bland annat var första svenska (och även tjeckiska tack vare sitt dubbla medborgarskap) kvinna att bestiga Mount Everest, ställde ut.

– Hon berättade om när hon paddlade runt USA:s kust och det var då jag fick upp ögonen för kajakpaddling. Jag bokade in en en­dagarskurs i Norrtälje och det kändes som att det var värt att satsa på, berättar den 65-årige Haverdalsbon.

ANNONS

Nästan omgående efter kursen köpte Sven-Erik sin egen kajak, exakt en sådan som Chlumska hade när hon paddlade utanför den amerikanska kusten. Det var fem år sedan nu.

Även om Sven-Erik har en släng av äventyrare i sig, vilket bland annat 18 turer över Atlanten med motorflyg – oftast ensam – vittnar om så har han inte gett sig ut på några extrema utflykter med sitt röda enmansekipage.

– Det vanligaste är att vi paddlar ut till Tylön, det är så enkelt. Men den 1 maj åkte vi till exempel från Arild till Mölle och tillbaka, det är jättefint. Man passerar bland annat Lars Vilks konstverk, om man nu ska kalla det för det. Kristi himmelfärdshelgen paddlade vi till Hallands Väderö och en gång har jag gjort Orust runt, med en övernattning.

När HN är på plats i Grötvik, där torsdagspaddlingen utgår från för dagen, är det tyvärr manfall. Trots strålande väder.

– Det är studenttider nu, det är därför, förklarar Sven-Erik.

I vanliga fall brukar de vara ett troget gäng på cirka tio personer. Ibland är de fler och i bland färre, men vem som helst får vara med. Deras Facebook-grupp, ”Paddling i Halmstad”, har i skrivande stund 88 medlemmar, men så många är de aldrig på sina veckoträffar.

ANNONS

– Men vem som helst kan paddla. Jag gör det för motionens skull, men även för frihetskänslan. För visst är det njutning att se horisonten, säger Sven-Erik som innan han blev pensionär till och med pendlade till jobbet i Tylösand ett par gånger med sin tysktillverkade Prijon.

– Och i vintras var jag också ute, då var det sju minusgrader. Det har sin tjusning det med, intygar han.

Det behöver alltså inte vara fint väder och sommarvärme, som den här dagen, för att entusiasterna ska ge sig ut på vattnet.

– Nu kan man bara sitta och njuta, men det är kul med sämre väder också. Då blir det mer utmaning, tycker Stefan Rundström, en annan av de mest inbitna torsdagspaddlarna, innan de lugnt och stilla lämnar Grötviks småbåtshamn för en fika på Tylön.

Per Söderberg, initiativtagare till kajakloppet Tylön Runt listar sina favoritställen i Halland.

Tylön. Klassisk tur, det är ju vår enda ”skärgårdsö”.

Suseån. Om man gillar åar är detta ett smultronställe. Den rinner förbi Kvibille, Getinge, Slöinge och Ugglarp bland annat och det är jättehäftigt när det bara är några meter brett. Lite djungelkänsla så där. Sen blir ju fartkänslan större när det är så smalt. Även Simlången har fin åpaddling.

Ugglarp-Steninge. Där finns lite klippig kust, lite miniskärgård så där. Och ibland kan det vara kul att göra en lite längre utflykt.

ANNONS