Oväntat målvaktsbesked från Tre Kronor

Tre Kronor behöver ta poäng mot Lettland för att säkra en slutspelsplats i VM. Därför väljer lagledningen att ställa Henrik Lundqvist i målet och sedan vila honom i gruppavslutningen mot stjärnfyllda Ryssland.

ANNONS
|

Det var ett något överraskande besked Lundqvist lämnade i en intervju med Aftonbladet efter Sveriges träning på söndagen.

De allra flesta hade nog gissat på att Jacob Markström skulle få chansen mot Lettland och att sedan Henrik Lundqvist skulle vara förstavalet resten av turneringen.

Trots fyra vinster på fem matcher är dock inte Sverige slutspelsklart ännu. Lettland är sex poäng bakom.

Kan gå förbi

Tar letterna full pott mot Sverige och Norge samtidigt som Tre Kronor förlorar mot både Lettland och Ryssland kan världsmästarna missa slutspel.

- Tanken är att jag står i morgon och att ”Markan” (Jacob Markström) står på tisdag. Det är intensiva matcher och målet är att spela fram till nästa söndag (då finalen spelas) och då blir det mycket matcher på två dagar. Så en extra vilodag blir bra, säger Lundqvist till Aftonbladet.

ANNONS

Lagledningen har under hela VM mörkat målvaktsvalet. Sverige har inte förlorat en mästerskapsmatch mot Lettland på tio år – 2–3 efter straffar i VM 2009 – men matcherna har oftast varit täta.

"Absolut viktigast"

I fjol vann Sverige med 3–2 i kvartsfinalen i Köpenhamn. Grönborg prioriterar att ta den där poängen som behövs.

- Det är det absolut viktigaste. Det är ett tajt lag som är jobbigt att möta. De håller på med mycket grejer efter avblåsningar, det är mycket skit där så det är väldigt viktigt att vi är fokuserade på det vi gör.

Just att hålla känslorna i styr var något Grönborg var missnöjd med efter förlusten i VM-premiären mot Tjeckien.

- Vi föll lite på det mot Tjeckien. Det var lite bättre i går (mot Schweiz), men vi fortsätter att prata om det. Det gäller att acceptera om vi får domslut mot oss och gå vidare.

ANNONS
Bratislava, TT:s utsände

ANNONS