Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Adam Rönnqvist, Jämtland basket.

Oväntad värvning ska lyfta Jämtland

Han ville till ett varmare land. Han hamnade i Östersund. Adam Rönnqvists övergång från Luleå till Jämtland är sommarens snackis i basketligan.

På kepsen står det Luleå Hockey.

En gång Lulepojk, alltid Lulepojk, trots allt.

Men på bröstet står det numera Jämtland. Adam Rönnqvist ville testa någonting nytt.

- Att Lulesonen flyttar … det är väl därför det har blivit en snackis. Men jag var rätt klar med Luleå efter förra säsongen. Och nu känns det bara jättebra, jag trivs jättebra i Östersund, säger Rönnqvist.

Allra helst ville guarden, en av Luleås nyckelspelare de senaste säsongerna, hitta en klubb utomlands. Det fanns intresse från flera klubbar, men inget som var tillräckligt lockande för 27-åringen.

Ryktet spreds

I stället började andra svenska lag dra i honom. Och Jämtlands tränare Torbjörn Gehrke agerade snabbt när han hörde att svenska mästarlaget Norrköping hade hört av sig till Rönnqvist.

- Det finns vissa spelare som man aldrig tror ska flytta på sig. Men ryktet spred sig att andra klubbar pratade med Adam, så då var vi självklart intresserade att vara med i det racet. Jag har sett Adam som den bästa svenska basketspelaren i Sverige, säger Gehrke.

Löftet att ge Adam Rönnqvist en stor roll i Jämtlands nya satsning bar frukt, och man lyckades ro i land det som enligt Gehrke är klubbens största värvning sedan Henrik Gaddefors (pappa till nuvarande landslagsspelarna Anton och Viktor Gaddefors) skrev på i början av 1990-talet.

Förra säsongen tog slut i kvartsfinal. Med Rönnqvist i spetsen siktar Jämtland betydligt högre i årets säsong, som startar med hemmapremiär mot Umeå på fredag.

- Vi ville gå till semifinal förra året, det misslyckades vi med. Vi kan inte fortsätta säga att semifinal är målsättningen. Nu måste vi flytta fram positionen och säga att semifinal är ett krav. Och om det är ett krav är en finalplats så klart en målsättning, säger Torbjörn Gehrke.

Europadrömmen lever

Adam Rönnqvist vet vad han är i Jämtland för att göra.

- Det kommer att bli lite större press på mig, jag får ta större ansvar och ska verkligen leverera varje match och varje dag. Och det ser jag fram emot, det ska vara så i idrott. Jag ska vara en poänggörare och kreatör, och det är väl den som jag är i grunden. Det är ingenting nytt precis.

Drömmen om att bli utlandsproffs lever fortsatt, och i en perfekt värld är Jämtland bara ett delmål.

- Så är det absolut. Men jag trivs jättebra i Jämtland och om det går bra för oss och vi gör en bra säsong så känner jag inte att jag måste iväg. Så är det inte, säger Adam Rönnqvist.