Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Oskar Johansson tog brons i Ungern Grand Prix. Bild: Privat
Oskar Johansson tog brons i Ungern Grand Prix. Bild: Privat

Oskar Johansson tog brons i Ungern Grand Prix

Det blev en bronsmedalj för varbergaren Oskar Johansson när han i helgen tävlade för svenska landslaget i Ungern Grand Prix. Framgångarna har väckt framtidsdrömmarna.
– Det hade varit ett plus om jag fick åka på ett OS-kval redan i år, säger han.

I Ungern Grand Prix tävlar de bästa brottarna i världen. Med både världsmästare och olympiska mästare på plats är det en prestigefylld tävling som många ser som en genomkörare inför det första OS-kvalet om en månad.

– Det är kul att få möta de bästa. Man lär sig så jäkla mycket, säger Oskar Johansson.

Varbergaren deltog i Ungern Grand Prix med framgång. Den första matchen vann han med 9-0. Sedan blev det svårare.

– I den andra matchen mötte jag en annan väldig duktig (István Takács, reds. anm) och den förlorade jag tyvärr med 1-9. Jag slarvade lite i vissa situationer. Jag är inte alls nöjd.

Motståndaren lämnade WO

Men då Takács tog sig till final fick Johansson återkval mot amerikanaren Joe Rau, som 2020 vann OS-kvalet för Nord- och Sydamerika. Johansson vann med 3-1 och blev klar för bronsmatch. Där lämnade motståndaren WO, vilket innebar bronsmedalj till Varbergsbrottaren. Och det är inte första medaljen på meritlistan.

– Förra året var jag med i Zagreb open som är en jättestor tävling i Kroatien. Den tävlingen vann jag.

2021 har startat intensivt för 25-åringen. Innan Ungern Grand Prix deltog han återigen i Zagreb open, där han tog sig till kvartsfinal, och nu deltar han i en veckas träningsläger i Ungern. Coronatesterna och munskydden har blivit vardag.

– Jag har fått den där topsen i näsan x antal gånger, det är lika obehagligt varje gång. Men alla har varit negativa. Vi går med mask här hela tiden förutom när vi tränar.

Möjlighet till OS redan i år

De två kvalen för att ta sig till OS består av ett Europakval och ett världskval. Det första kvalet äger rum i mitten av mars. Där är det redan bestämt att Oskar Johansson inte kommer att delta. Hoppet för det andra kvalet lever fortfarande, men det långsiktiga målet är, och har varit, nästkommande OS.

– Mitt mål är att satsa på OS 2024, men det finns en möjlighet att åka på det i år. Det beror lite på hur det går nu på träningar och läger nu. Det hade vara varit ett plus om jag fick åka på ett OS-kval redan i år, men jag tänker inte jättemycket på det just nu. Det stora målet är 2024.

Lär mer om Falkenbergs FF här