Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Oskar Johansson, till höger, gjorde sin debut i senior-EM men världsettan  Zhan Beleniuk var en för tuff motståndare i åttondelsfinal. Bild: Carl Bolinder
Oskar Johansson, till höger, gjorde sin debut i senior-EM men världsettan Zhan Beleniuk var en för tuff motståndare i åttondelsfinal. Bild: Carl Bolinder

Oskar Johansson gjorde debut i senior-EM - förlorade mot Zhan Beleniuk

Topprankade Zhan Beleniuk var en för svår nöt att knäcka.
Och Oskar Johanssons debut på senior-EM stannade vid en match.
– Jag är sjukt besviken, säger Varbergs Bois-brottaren.

Oskar Johansson lyckades kvalificera sig för EM i Polen, vilket var hans första seniormästerskap.

Men lottningen var knappast något han kunde jubla över. I den första matchen, EM-åttondelsfinal, ställdes han mot en av världens bästa brottare i 87-kilosklassen, Zhan Beleniuk från Ukraina.

– Det var en tuff match. Han är dubbel världsmästare och det var nog den svåraste matchen jag kunde få, säger Oskar Johansson.

Han fortsätter:

– Jag gick in med inställningen att jag ville vinna. Jag satte högt tempo redan från första stund och jag lyckades få honom passiv. Jag fick en poäng, men hans försvar var väldigt bra så jag fick inte chansen att gå på attack, säger Johansson.

Det var den enda poängen Johansson tog i åttondelsfinalen. Ukrainaren knep två poäng i den första perioden och fem i den andra.

Matchen slutade 7-1.

– Jag försökte kriga mig tillbaka, men han släppte inte några poäng. Det var ändå en helt okej match, även om jag är sjukt besviken just nu.

Som lök på laxen förlorade Zhan Beleniuk sin kvartsfinal mot serben Zurabi Datunashvili. Det innebar att Johansson missade återkval och chans på medalj.

– Vi alla var ganska säkra på att han (Beleniuk) skulle ta sig till final och att jag skulle få återkvala. Han förlorade mot en bra brottare, men jag var helt säker på att han skulle vinna. Jag är besviken nu, men det här var mitt första EM på seniornivå och nu vet jag var jag står.

Mästerskapet gick inte som planerat för Johansson. Trots sin besvikelse kan han ändå se någonting positivt i det hela. Det här var trots allt seniordebuten i EM.

– Det är en bra erfarenhet att få möta de bästa. Det var därför jag var här, för att få mäta mig med dem.

Nu reser Johansson hem till Sverige och nästa stora tävling äger rum om lite mer en månad. Då är det Polen som gäller igen. Om den nu blir av.

– Allting är så oberäkneligt nu på grund av pandemin. Man kan planera för ett läger eller en tävling och sedan blir det inställt. Möjligheten finns att jag får åka på VM i Oslo i år. Det mesta är väldigt oklart, säger Johansson, som medger att det är ett mål att åka på världsmästerskapet i Norge i början av oktober.

Lär mer om Falkenbergs FF här