Pernilla Winberg med delar av OS-packningen.
Pernilla Winberg med delar av OS-packningen.

OS-veteranen Winberg hoppas på ny succé

Hon har redan gjort tre OS. Ändå vet inte Pernilla Winberg vad som väntar i Sydkorea.

ANNONS
|

Hockeytrunkarna och inplastade klubbor ligger huller om buller vid incheckningsdisken för specialbagage.

Mitt i allt står en OS-veteran.

Pernilla Winberg skojar och skrattar med lagkamraterna, samtidigt är 28-åringen, vars erfarenhet spänner över 293 A-landskamper, tre OS och elva VM, spänd av förväntan inför turneringen i Gangneung, Sydkorea.

- Det kommer bli grymt roligt. Det här är ju det största man kan uppleva som damishockeyspelare, kanske överhuvudtaget som idrottare. Det kommer bli riktigt roligt, säger Winberg och minns genast OS-succén i Turin 2006.

ANNONS

- Det är den bästa upplevelsen som jag har varit med om, när vi vann OS-silver. Och det är något jag vill uppleva igen och att få chansen att spela i en brons- eller guldmedaljmatch är enormt coolt. Fullsatta läktare och... Det är något som jag vill uppleva igen innan jag lägger av med hockeyn.

"En match i taget"

För Winberg & Co är medalj den stora målsättningen. I dagsläget är det dock inget officiellt uttalat mål eller något de ens vill prata om. I stället resonerar spelare och ledare ständigt om att ta en match i taget.

Med tanke på turneringsupplägget är det förståeligt. Om Sverige ska få spela kvartsfinal och vara med i kampen om OS-medaljerna krävs ett bra gruppspel samt att Damkronorna blir bland de två bästa lagen.

- Det är fördel att vara i grupp A, där man går direkt till slutspel. Det är även därför vi måste ta en match i taget. För alla lag är bra. Det motstånd vi möter är riktigt bra och har blivit bättre de senaste åren, så det är en svår grupp vi har, säger Winberg.

ANNONS

"Maximera"

TT: Vad kommer att krävas av er för att lyckas?

- Vi måste maximera vår prestation för att vi ska kunna ta medalj. Vi kommer ta en match i taget och se till att göra vårt bästa, säger hon.

- Vi får se hur långt det tar oss, men vinner vi alla så är vi i final. Och huvudsyftet är väl bronsmatch eller final.

TT

Fakta: Damkronornas OS-trupp

Målvakter: Sara Grahn, Brynäs, Minatsu Murase, AIK, Sarah Berglind, Modo.

Backar: Emmy Alasalmi, AIK, Johanna Fällman, Luleå, Johanna Olofsson, Modo, Annie Svedin, do, Emilia Ramboldt, Linköping, Elin Lundberg, Leksand, Maja Nylén-Persson, do.

Forwards: Sara Hjalmarsson, AIK, Sabina Küller, do, Lisa Johansson, do, Anna Borgqvist, Brynäs, Erica Udén Johansson, do, Pernilla Winberg, Linköping, Fanny Rask, HV71, Rebecca Stenberg, Luleå, Emma Nordin, do, Erika Grahm, Modo, Olivia Carlsson, do, Hanna Olsson, Djurgården, Maria Lindh, do.

Fakta: Sveriges spelschema

Träningsmatcher:

Korea den 4 februari klockan 10.00 (svensk tid) i Incheon.

OAR (Ryssland) den 6 februari klockan 10.00 i Incheon.

OS-matcher:

Japan den 10 februari klockan 8.40.

Korea den 12 februari klockan 15.10.

Schweiz den 14 februari klockan 06.10.

Sverige spelar i grupp B tillsammans med Schweiz, Japan och Korea. USA, Kanada, Finland och OAR (Ryssland) möts i grupp A.

Ettan och tvåan från grupp A går direkt till semifinal. Trean och fyran spelar kvartsfinal, där de möter ettan och tvåan från grupp B.

Eventuellt slutspel:

Kvartsfinal spelas den 17 februari, semifinal den 19 februari, bronsmatch den 21 februari och final den 22 februari.

ANNONS