Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Den sydkoreanska elektronikjätten Samsung sponsrar vinter-OS. Arkivbild.

OS-mobiler väcker heta känslor

Nordkoreanska utövare i Pyeongchang har vägrat att ta emot mobiler som de erbjudits från OS-sponsorn Samsung, samtidigt som Iran protesterat kraftigt mot att landets deltagare inte skulle få behålla mobilerna efter spelen.

OS-arrangören delar ut specialdesignade Galaxy Note 8 till alla idrottare med information om logistik och tävlingar. Initialt sades att nordkoreaner och iranier inte skulle få några mobiler alls på grund av FN-sanktioner.

Sedan sade Internationella olympiska kommittén (IOK) att ländernas deltagare skulle få mobilerna under spelen för att därefter tvingas lämna tillbaka dem. Men det var inte klart hur IOK skulle se till att detta verkligen följdes.

Nu rapporterar den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap att nordkoreanerna helt enkelt har vägrat att ta emot telefonerna. Varför är oklart.

IOK han inte bekräfta uppgiften för nyhetsbyrån AFP.

Pyongyang har skickat 22 idrottare till OS, vid sidan av flera andra representanter.

I Teheran har det väckt ramaskri att iranierna inte skulle få behålla telefonerna. Iranska UD har kallat till sig Sydkoreas ambassadör för en kraftig protest, och sagt att Samsung bryter mot spelens anda och borde be om ursäkt för att inte riskera framtida affärer med Iran.

IOK har nu backat och säger att iranierna ska få behålla telefonerna.

"Vad gäller Nordkorea ombeds alla deltagare att inte ta med sig telefoner till sitt hemland utan bara använda dem i Pyeongchang" heter det i ett uttalande.

Från Samsungs sida heter det att elektronikjätten inte har något att göra med distributionen av mobilerna och att alla beslut tas av IOK.