Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

OS-medalj till Falkenbergshopparen

Tog bronspengen i sista hoppet

Friidrott: Ungdoms-OS
Tilde Johansson från Falkenbergs IK tog under tisdagskvällen bronsmedalj i längdhopp på Ungdoms-OS som pågår just nu i Györ, Ungern. Men pallplatsen satt långt inne för 16-åriga Johansson, som fick till medaljhoppet på sista försöket.
Det var svåra förhållanden i längdgropen med byiga vindar mellan 2-6 sekundmeters medvind berättade Tildes pappa Håkan Johansson som var på plats och såg finalen.
 – Det blev lite av ett lotteri, fick man lagom vind i hoppet så kunde man få ett väldigt bra resultat. Det är svårt att få in ansatsen när det blåser så. De hoppen som blev bra kom för långt ifrån plankan, sa Håkan Johansson. 

Tilde gick in i tävlingen med klart högsta personbästa på 6,50, och fick ses lite som en favorit till guldet. Men hon fick inte riktigt ansatsen att stämma och inför sista hoppet låg hon på en femteplats. Trots en bit kvar till plankan fick hon till 6,10 i sista hoppet och klättrade upp till en bronsplats. Fem centimeter ifrån andraplatsen.
 – Hon är ju makalös till att göra detta. Det är inte första gången hon lyckas i sista hoppet, berättade han.

Trots problemen med ansatsen lyckades hon alltså höja sig i sista hoppet.

 – Jag blev lite extra taggad inför sista hoppet och tänkte att jag måste komma härifrån med en medalj. Det är en mycket bra erfarenhet och man blir ju sugen på att vara etta nästa år, säger Tilde Johansson.

Hon berättar att hon var lite besviken precis efter hoppet.

 – Jag har hoppat 6,31 i år, och det kändes som att jag hade det i mig. Om jag hade fått lite bättre planka så kanske jag hade kunnat få till det. Men jag är nöjd nu efteråt, sa Tilde Johansson.

Ungdoms-OS, eller European Youth Olympic Festival som det också kallas, har anordnats sedan 1990 för ungdomar mellan 14-17 år. Tildes pappa Håkan menar att det är viktigt att få med sig en medalj ifrån ett sådant här mästerskap.
 – De är ju här för att lära inför de stora mästerskapen. Det är fantastiskt lärorikt detta, de lär sig något enormt.
Segraren i länghoppsfinal blev Ingeborg Gruenwald från Österrike som hoppade 6,23. Tvåa kom Gisela Olaia Alvarez Becerril från Spanien. Hon hoppade 6,15.
Kajsa Kjellergren från IFK Halmstad deltog också i Ungdoms-OS. Hon sprang final i 100 meter under tisdagskvällen och lyckades ta en fjärde plats med tiden 11,70, vilket också var nytt personbästa. Vann gjorde Minke Bisschops på 11,52.

Tilde tävlar också i mångkamp. Tidigare i år deltog hon i Nordiska Mästerskapen i mångkamp i åldersklassen över henne. Där lyckades hon ta en silvermedalj. Och på fredag har hon ny medaljchans i Ungdoms-OS då hon tävlar i häck.

Lär mer om Falkenbergs FF här