Alpina världscuptävlingar körs redan i Hammarbybacken. OS 2026 nästa? Arkivbild.
Alpina världscuptävlingar körs redan i Hammarbybacken. OS 2026 nästa? Arkivbild.

OS i Stockholm – utan Stockholm?

Vinter-OS i Stockholm 2026 är kanske inte någon omöjlighet. Tanken tilltalar Stockholms stads politiker allt mer. Ett alternativ för SOK är att söka OS i Stockholm – utan Stockholms stad.

ANNONS
|

Internationella olympiska kommittén är i stan. Stockholmsbesöket är kanske inte ett tecken på att vinter-OS 2026 kommer att hamna i Sverige – Stockholms florstunna snölager imponerar nog inte heller – men det betyder att frågan lever.

På tisdagen ska IOK och SOK tillsammans gå igenom en tänkbar OS-plan för Stockholm. Därefter väntar besök från fyra mer specialiserade arbetsgrupper; IOK:s budgetgrupp kommer nästa vecka och till våren ska bland annat arenafrågor, infrastruktur och hållbarhet tas upp på liknande sätt.

Den typen av expertkunskap har kandidatstäderna tidigare bekostat ur egen portmonnä.

ANNONS

- Att IOK nu bekostar sådana här startgrupper, det gör att den inledande kostnaden blir ganska rejält mindre, säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo.

Möte i stadshuset

Han är mer positiv än på länge. Och han är inte ensam.

Förra veckan satt Reinebo i möte med Allianspartierna i stadshuset, något som först rapporterades om i nyhetsmagasinet Fokus. Och visst låter det annorlunda nu jämfört med i våras, då finansborgarrådet Karin Wanngård (S) tydligt proklamerade att det på grund av Alliansens ovilja saknades politisk majoritet för en svensk ansökan.

- Det är ju delvis helt nya förutsättningar som nu har presenterats för oss, där en del av de invändningar som vi hade, med kostnader för bob, rodel och hoppbackar och annat, inte längre finns med i det nuvarande förslaget, säger oppositionsborgarrådet Anna König Jerlmyr (M).

Det som har förändrats är inte minst IOK:s nya riktlinjer kring ansökningsprocessen, som presenterades i oktober: ökat ansökningsbidrag på minst 8,88 miljarder kronor, ett kostnadstak på 13 miljarder kronor för att genomföra spelen, samt att själva ansökan inte behöver vara inne förrän i oktober nästa år.

ANNONS

Mer realistiskt

Peter Reinebo säger att SOK därför har kunnat presentera ett bättre, mer realistiskt upplägg. Hans uppfattning från mötet i stadshuset är att alla fyra Allianspartierna (M, L, C, KD) är mer positiva.

Den bilden bekräftas från Moderaternas sida.

- Mycket har vi fått svar på. Förslaget är bättre, det är mindre risk för Stockholm som kommun och för skattebetalarna, säger Anna König Jerlmyr.

- Det som återstår är det nationella åtagandet. Där hoppas vi att regeringen och statsministern kan signalera vilken avsikt man har med vinterspel i Stockholm och andra kommuner. Det har vi efterlyst men inte fått.

I januari ska parterna sätta sig ner på nytt. SOK ska då presentera den tänkta ekonomin mer i detalj, liksom tydligare tankar kring hur OS-byn ska se ut.

Men faktum är att SOK kanske inte ens behöver förlita sig på att Stockholms stad når politisk enighet.

ANNONS

Ingen Svarte Petter

Under hösten har man träffat politiker från flera kranskommuner i Stockholmsregionen – bland andra Sigtuna, Väsby, Sollentuna, Järfälla och Botkyrka – för att leta alternativa lösningar.

Och Peter Reinebo tror att det i teorin skulle gå att anordna ett OS i Stockholm utan Stockholm.

- Ja, det tror jag. Men det är inte önskvärt. Självklart vill vi ha med den största spelaren i regionen. Men jag ser inget hinder längre, därför att ingen kommun sitter med Svarte Petter. Den enda som har det är Åre, för fartgrenarna kan vi bara ha där. Men en ishockeyhall måste vi inte ha i Stockholms stad.

Finansborgarrådet Karin Wanngård, som själv är odelat positiv till både ansökan och SOK:s lobbyarbete på Allianspartierna, tror inte att det är rimligt med ett vinter-OS i Stockholm utan stöd från Stockholms stad.

I stället hoppas hon att socialdemokrater och moderater ska kunna komma överens.

- Om det är så att Alliansen ändrar uppfattning och förstår hur viktigt ett vinter-OS skulle vara för Stockholm, så är de välkomna att sätta det på pränt, exempelvis i en skrivelse i kommunstyrelsen.

ANNONS
TT

Fakta: Tidigare OS-försök

Stockholm arrangerade sommar-OS 1912 och hästdelen av sommar-OS 1956 (de övriga tävlingarna gick i Melbourne, Australien). Sedan dess har Sverige försökt få tillbaka idrottsfesten sju gånger utan att vinna omröstningarna. Sex gånger har Sverige missat att få vinter-OS: Göteborg (1984), Falun (1988 och 1992) samt Östersund (1994, 1998 och 2002).

Stockholm misslyckades även med att få sommar-OS 2004.

Stockholm var också med i ansökningsprocessen till vinter-OS 2022 men drog sig ur i förväg.

Fakta: Ansökningsprocessen

Senast den 31 mars 2018 ska en preliminär intresseanmälan lämnas in till Internationella olympiska kommittén.

En formell ansökan om kandidatur ska vara inlämnad i oktober 2018. Då inleds själva kandidatfasen, och städerna får inleda kampanjer på internationell nivå.

I september 2019, i Milano, samlas sedan IOK:s medlemmar för att rösta fram vilken stad som blir värd för vinter-OS 2026.

Källa: SOK.

ANNONS