Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Matthieu Reeb, Cas generalsekreterare, presenterade domstolens senaste beslut vid en pressträff i Pyeongchang på fredagen.

OS-hoppet ute för portade ryssar

Skiljedomstolen Cas säger nej till de ryska överklagandena. En rad stjärnor ser nu definitivt ut att missa OS med anledning av dopningsskandalen i Sotji.

Frågan om vilka ryska idrottare som ska få tävla under vinter-OS i Pyeongchang har hållit skiljedomstolen Cas sysselsatt de senaste veckorna. Nu har domstolen dock avslagit de senaste överklagandena från totalt 47 idrottare och ledare, som in det sista försökte få en OS-plats trots att de inte är välkomna av Internationella olympiska kommittén (IOK).

I ett sista försök vände sig ryssarna till en civil domstol i Lausanne i Schweiz med en överklagan över Cas beslut eftersom Cas är baserat i Schweiz. Men senare under fredagen kom ett besked från domstolen att ryssarna tagit tillbaka sitt överklagande.

Varit en snackis

Cas avslag innebär att exempelvis längdåkarna Alexander Legkov och Maxim Vylegzjanin, samt koreanskfödda shorttrackstjärnan Viktor An missar tävlingarna i Sydkorea. Domslutet, som till slut kom samma dag som OS invigs, har varit en snackis inte minst inom längdskidåkningen.

- Då fick vi veta vilka ryssar som står på start på söndag. Men jag tänker att jag inte ska tänka så mycket på det nu, jag vill fokusera på det sportsliga. Jag har tillräckligt mycket med det sportsliga att tänka på, säger norska längdstjärnan Martin Johnsrud Sundby.

Fick ingen inbjudan

Det senaste beslutet från Cas handlar om två olika överklaganden från rysk sida. Det ena rör en grupp som tidigare fått sina livstidsavstängningar upphävda av just Cas, bland dem längdåkarna Alexander Legkov och Maxim Vylegzjanin, som tog guld respektive silver på femmilen i Sotji.

Den andra gruppen, med exempelvis OS-guldmedaljörerna Viktor An, skridsko, och Anton Sjipulin, skidskytte, har varken dömts för dopning eller förekommit med namn i utredningarna efter Sotji. Enligt IOK finns dock dopningsmisstankar mot dem, vilket gjort att de inte heller bjudits in till OS.

Cas avslår överklagandena för båda grupperna. Domstolen skriver i en kommentar att processen som IOK valt – att upprätta en lista över inbjudna ryska idrottare – inte kan beskrivas som sanktioner, utan snarare som ett beslut om vilka som är berättigade att delta.

Beslutet välkomnas av bland annat IOK, men får inte oväntat kritik från ryskt håll.

- Vi beklagar det här och kommer att ta beslutet i övervägande. Tveklöst kommer vi att fortsätta hjälpa idrottare att stå upp för sina rättigheter, säger Dmitrij Peskov, talesperson för president Vladimir Putin, till journalister efter beslutet.

Neutral flagg

Den internationella olympiska kommittén (IOK) har stängt av Ryssland som nation i spåren av dopningsavslöjandena från Sotji-OS 2014. Enbart 169 ryska aktiva som anses vara helt rena från dopningsanklagelser har bjudits in till OS i Sydkorea och 168 har tackat ja.

De 168 som är klara för OS tävlar som Olympiska aktiva från Ryssland (OAR) under neutral flagg, och har fått stränga order om att följa reglerna som IOK satt upp för dem. De har förbundit sig att exempelvis inte vifta med ryska flaggor och inte bära kläder med rysk text eller landets namn.