Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Joel Lundqvist är en av tio nya spelare i landslagstruppen till Channel One Cup jämfört med Karjalaturneringen. Arkivbild.

OS-bygget tar form – guldkaptenen tillbaka

Tre Kronors OS-bygge tar allt fastare form. Tio nya spelare kommer in till Channel One Cup jämfört med senast – däribland VM-guldkaptenen Joel Lundqvist.

Turneringen i Moskva, som spelas nästa vecka, är sista chansen för Grönborg att testa spelare innan han ska presentera OS-truppen den 16 januari.

Förbundskaptenen har valt att behålla 17 spelare från Karjalaturneringen i förra månaden och tar in tio nya.

Bland de som kommer in finns två 35-åringar som förmodas spela huvudroller i OS:

+ VM-guldkaptenen Joel Lundqvist, Frölunda, som fick ledigt senast.

- Han har varit med och vunnit tre VM-guld och är en spelare som har varit med i hetluften under en längre tid, det är alltid skönt att ha spelare som vet vad som behövs för att vinna. Sedan är han väldigt bra vid sidan om också och är grym i omklädningsrummet, sade Grönborg.

"En klassmålvakt"

+ Målvakten Viktor Fasth, Växjö, som var VM-etta fram tills Henrik Lundqvist kom in i slutet.

- Han har varit riktigt bra i tuffa situationer genom åren, så vi räknar med att han kommer in och bidrar med sitt sätt att vara och sitt sätt att spela. Det är en klassmålvakt, menade förbundskaptenen.

TT: Ser du de 17 som är kvar som OS-klara?

- Vi spekulerar inte så utan när vi kommer ut med truppen i januari så ska vi ha det laget som vi känner kan ha mest framgång i OS. Det är ett levande dokument som vi hela tiden håller på att mixtrar med. Vi har inte gett någon klartecken ännu, sade Grönborg.

Skellefteåkedjan med

Sverige vann två av tre matcher i Karjalaturneringen och de som lyste allra klarast den gången var Skellefteåkedjan med Joakim Lindström, Oscar Möller och Pär Lindholm.

SHL:s bästa kedja finns med den här gången också – trots att de förmodligen säkrade sina OS-biljetter senast.

- Vi vill fortsätta testa spelare, samtidigt som vi har en stomme. Vi fortsätter implementera vår spelidé, förklarade Grönborg.

Backtalangen Rasmus Dahlin, Frölunda – som spelade i Karjala – är upptagen av JVM-förberedelser och var därför inte aktuell. Detsamma gäller Växjös glödheta poängmaskin Elias Pettersson.

Andra heta namn som Färjestads forward Michael Lindqvist, målbäst med 14 fullträffar i SHL, Skellefteåbacken Jonathan Pudas, tvåa i backarnas poängliga, och Djurgårdens målvakt Adam Reideborn, som leder målvaktsligan, förmodas inte finnas med på den OS-lista som Grönborg fick lämna ifrån sig innan säsongen ens hade startat.

- Vi brukar inte kommentera vilka namn som finns med på OS-listan och den listan är stängd nu, sade Grönborg.