Tobias Karlsson har stått för 50 procent av FFF:s målskytte i år med sin fullträff mot Brage.
Tobias Karlsson har stått för 50 procent av FFF:s målskytte i år med sin fullträff mot Brage. Bild: JONAS LJUNGDAHL

Om det finns en ödesmatch i omgång fem så är den här

Tre poäng på fyra matcher. Det är inget facit som imponerar för något lag, allra minst för ett lag som tydliggjort sina planer om ett återtåg till Allsvenskan. Nu är seger nästan ett måste för att Falkenbergs FF:s allsvenska mål inte ska ses som en dröm.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Falkenbergs FF är ingen klubb som är van vid att ha några stora förväntningar på sig. Visst, internt finns det alltid tuffa målsättningar, men trots att laget inte slutat sämre än fyra i Superettan sedan 2012 räknas man sällan som ett givet topplag på den här nivån. En marknadsposition som kan verka ganska skön för spelare och ledare men också lite frustrerande för supportrar.

Annat är det den här gången.

Ordförande Patrik Hannell har i media varit tydlig med att inom två år SKA Falkenbergs FF vara tillbaka i Allsvenskan. En tydlig och uttalad målsättning som inte liknar något i FFF-sammanhang, i alla fall på sättet som det kommunicerats.

ANNONS

Hälften av det det numer starka egna kapitalet satsas på att komma tillbaka så snart som möjligt. Aggressivt och kanske lite uppfriskande. Men också något som sätter press på den sportsliga ledningen

Lägg där till en minusbudget på över fem miljoner kronor, något som definitivt aldrig hänt i klubbens historia. Hälften av det det numer starka egna kapitalet satsas på att komma tillbaka så snart som möjligt. Aggressivt och kanske lite uppfriskande. Men också något som sätter press på den sportsliga ledningen att leverera från match ett till match trettio.

Och leverans från match nummer ett har det inte varit, snarare tvärtom. Och där det i tre matcher fanns en del positivt att peka på för Hasse Eklund och alla andra runt laget så var mötet med Värnamo becksvart.

Jag förstår att man trampat på med samma startelva i matcherna mot Brage, Öster och Värnamo. Först en seger i Borlänge, givet att starta samma lag igen. Sen en förlust mot Öster där man gjorde sina bästa 60 minuter för säsongen innan allt föll samman, lika givet att ge spelarna chans till revansch. Men lika givet är det också att stuva om i laget efter bedrövelsen senast. Därför blev jag också glad av rapporterna från fredagens träning som vittnar om inte bara en eller två förändringar utan fyra skiften i startelvan.

Det är bara ett enda lag i Superettans historia som slutat topp-tre efter en sämre start än den FFF stått för. Och jag vågar knappt tänka på vad som händer om det blir en fjärde förlust

För FFF har inte råd med en förlust till. Visst, det är självklart teoretiskt möjligt att vända en bedrövlig start till något bra. AIK har till exempel vunnit SM-guld efter att ha legat näst sist efter åtta omgångar (1998). Men som vi kunde visa tidigare i veckan så är det bara ett enda lag i Superettans historia som slutat topp-tre efter en sämre start än den FFF stått för. Och jag vågar knappt tänka på vad som händer om det blir en fjärde förlust.

ANNONS

Det är utan tvekan en ödesmättad stämning kring dagens möte. Örgryte kommer till Falkenberg med endast två poäng, en ny tränarduo som inte hunnit få fart på spelet och stora offensiva problem. Två lag som verkligen inte har råd att förlora och som tillsammans producerat fem mål på åtta matcher. 0-0 någon?

Läs mer: Här är statistiken som talar mot FFF:s allsvenska dröm

Läs mer: Mahmut Özen ser ut att få chansen från start: ”Vi ska komma in med en hunger”

ANNONS