Matts Olsson.
Matts Olsson.

Olsson redo efter hjärnskakningen

Matts Olsson är tävlingsklar efter hjärnskakningen. Frågan är hur kostsam den missade träningen blir i VM-storslalomen på fredag.

ANNONS
|

Det var ett par nya pjäxor som höll på att förstöra VM-drömmen för Matts Olsson. Tanken var att testa lite nytt för säkerhets skull, för att få bästa möjliga material till VM.

Det föll inte så väl ut direkt.

- Nej, tyvärr. Det är lite komiskt att det ofta blir så, men jag testade ett par nya pjäxor, för om det var något bra ville jag inte missa det inför VM, säger Olsson.

ANNONS

- Men det var väl inget bra. De gick lite annorlunda, jag grenslade en storslalomkäpp och fick lite rotation. Det var inget märkvärdigt egentligen, men den här gången fick huvudet ta det mesta av smällen.

Missad träning

Kraschen, för drygt två veckor sedan, kom under ett träningsåk inför världscuphelgen i Garmisch-Partenkirchen. Storslalomen där blev sedan visserligen inställd, men när landslagskompisarna tränade för fullt inför VM satt Matts Olsson hemma i Karlstad och väntade. Och väntade. Och väntade.

- Det tog ju tyvärr lite längre tid än vi hade hoppats på, så det var lite segt, säger han.

Först i fredags fick han klartecken från läkarna igen och kunde ansluta till förlägret i Björnrike i Vemdalen.

Olsson hade på onsdagen hunnit med bara tre skiddagar efter skadan. Det är ingen optimal förberedelse inför hemmamästerskapet.

- Nu tycker jag att jag mår bra och det är väl det viktigaste. Men sedan saknar jag att jag inte kunde följa planen som jag hade.

ANNONS

- Det jag missade var bland annat tuff träning i Reiteralm i Österrike, den typen av träning som jag ser som viktig för att toppa formen.

Kör för medalj

Olsson VM-debuterade i just Åre 2007, innan han ens hade startat i världscupen. Men det är först de senaste åren som toppresultaten börjat komma. Svensken var femma på VM för fyra år sedan och sexa för två år sedan. På OS i fjol körde han in som tia.

Redan inför säsongen var han tydlig med att det är medalj som gäller i Åre. Det målet ligger kvar, trots hjärnskakningen.

- (skratt) Det kommer ju nära nu. Det är alltid lätt att stå på sommaren och säga att man ska ta medaljer hit och dit, säger han.

- Men det är det jag hoppas på, det är det jag vill. Ska jag vara nöjd och tycka att Åre var bra för mig, då ska jag ha medalj.

ANNONS
TT

Fakta: Matts Olsson

Född: 1 december 1988.

Bor: Karlstad.

Klubb: Valfjället.

Gren: Storslalom.

Främsta meriter: OS: tia i Pyeongchang 2018, 14:e i Sotji 2014. VM: femma i Beaver Creek 2015, sexa i St Moritz 2017. Världscupen: 1 seger (parallellstorslalom) i Alta Badia 2017, tvåa i Garmisch-Partenkirchen 2017, trea i Kranjska Gora 2017 och trea i Val d'Isère i december 2018.

ANNONS