Matts Olsson lovar att plantera ett träd per världscuppoäng i vinter.
Matts Olsson lovar att plantera ett träd per världscuppoäng i vinter.

Olsson lovar ett träd per världscuppoäng

Ett planterat träd för varje världscuppoäng. Det är Matts Olssons löfte inför storslalomsäsongen. Men det stora målet är en VM-medalj i Åre.

ANNONS
|

Det svenska alpinlandslaget har pratat mycket om klimatförändringar det senaste året och gör en satsning för att minska sina koldioxidutsläpp.

Matts Olsson har hittat sin egen nisch inom satsningen och har lovat att plantera ett träd för varje världscuppoäng han tar i vinter. Det bör kunna bli ett par hundra träd, hoppas värmlänningen. Han tog 299 poäng i fjol och tänker dessutom öka på antalet träd om det går riktigt bra.

- Jag hoppas förstås att företag och andra ska hänga på. Men tar jag över 300 poäng eller så, så blir det ju skapligt med träd bara av mig, säger han.

ANNONS

Chans på pallen

Matts Olsson VM-debuterade redan i Åre 2007, innan han ens hade startat i världscupen. Men det är de senaste två säsongerna som resultaten börjat trilla in. Han kom femma i storslalomcupen förra säsongen och för ett knappt år sedan kom också äntligen den första segern, om än i parallellstorslalom.

- Jag är väldigt nöjd med mina två senaste säsonger. De har gått som jag ju gärna sett att hela min karriär hade sett ut, säger han.

- Förra året hade jag egentligen en chans på pallen i nästan alla andraåk. Det var något jag verkligen uppskattade. Då är det plötsligt åtta–nio tävlingar som du har chans på pallen, i stället för bara någon enstaka gång.

Vill ta guld

Det gör också att den stora målsättningen för säsongen – en VM-medalj i Åre – känns fullt rimlig, tycker Matts Olsson.

ANNONS

- Jag skulle vilja ta guld där. Även om jag vet att det är ruskigt svårt, säger han.

- Men det känns realistiskt. Det är mer att våga säga det och att våga tro på det fullt ut. Kvaliteten finns och jag hoppas verkligen att det är så när vi väl är i februari också.

Eftersom säsongsstarten i Sölden i oktober snöade och blåste bort för andra året i rad, blir det som i fjol storslalompremiär i Beaver Creek i Colorado i stället. Det gör att Olssons poäng- och trädjakt inleds på söndag.

- Jag hoppas att jag kommer att plantera mycket träd när säsongen är slut, säger svensken, men rättar sig snabbt när han får en följdfråga om arbetsbelastningen som kan komma att krävas.

ANNONS

- Alltså... jag betalar träden, så får ju någon annan plantera dem.

TT

Fakta: Matts Olsson

Född: den 1 december 1988.

Bor: Karlstad.

Klubb: Valfjället.

Gren: Storslalom.

Främsta meriter: OS: tia i Pyeongchang 2018, 14:e i Sotji 2014. VM: femma i Beaver Creek 2015, sexa i St Moritz 2017. Världscupen: seger (parallellstorslalom) i Alta Badia 2017, tvåa i Garmisch-Partenkirchen 2017, trea i Kranjska Gora 2017.

ANNONS