Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kristoffer Olsson spelar från start mot Slovakien.

Olsson får chansen från start mot Slovakien

Om några veckor lär han bli svensk mästare med AIK efter en strålande allsvensk säsong. Innan dess stökar Kristoffer Olsson av sin "riktiga" landslagsdebut. Janne Andersson släpper fram en av svensk fotbolls hetaste mittfältare mot Slovakien hemma på Friends.

Någon större sensation är det inte att den 23-årige mittfältaren tar plats på det centrala mittfältet i årets sista träningslandskamp. Förbundskaptenen har haft ögon på den Arsenalfostrade östgöten på nära håll under Olssons framfart på de allsvenska arenorna.

Nu kom ett lägligt tillfälle att syna AIK:s mittfältsdirigent på en högre nivå.

- Kristoffer är väldigt trygg med bollen. Han har ett öga för spelet som är väldigt bra och dessutom teknisk förmåga att utföra det på ett bra sätt. Även om det inte har varit så många träningar, har jag känt igenom honom utifrån den spelare jag tycker att han är i AIK, säger Andersson.

"Här för att ta för sig"

Kristoffer Olsson sade tidigare under samlingen:

- Jag vet ju så klart att det är spelare som har varit med mycket tidigare innan jag kom med. Jag får visa på träningarna att jag i alla fall ska få speltid i någon av matcherna. Det är det man siktar på, man är här för att ta för sig och slå sig in så småningom.

Förbundskaptenen bjöd på ytterligare ett färskt landslagsnamn som är med från avspark: anfallaren Sebastian Andersson, som fick hoppa in mot Ryssland i Kaliningrad i torsdags.

- Sebastian har vi följt väldigt noga. Det bli lite klyschigt när man ska beskriva spelare, men han har blivit bättre på allting, utvecklats i allt. Han har blivit starkare, hans huvudspel har blivit ännu bättre. Han har en förmåga att komma till avslut, att positionera sig inne i straffområdet. Han springer mycket och har en förmåga att ställa till oreda i motståndarens backlinje, säger Andersson.

Målvaktsbyte i halvtid

Startelvan:

Karl-Johan Johnsson – Emil Krafth, Pontus Jansson, Andreas Granqvist, Martin Olsson – Jimmy Durmaz, Kristoffer Olsson, Albin Ekdal, Oscar Hiljemark – Sebastian Andersson, John Guidetti.

Ett byte är förutbestämt. Johnsson kliver av i halvtid och Kristoffer Nordfeldt får de sista 45 minuterna i målet.

- Jag tycker att de är jämna och båda är värda att visa upp sig, säger Andersson.

Andreas Granqvist är den ende som är kvar i startelvan från mötet med ryssarna i Nations League i Kaliningrad. Då visade lagkaptenen att han har lyckats konservera den internationella formstyrkan trots spel i superettan med Helsingborg.

- Man vet inte vilken nivå man håller förrän efter matchen. Jag är väldigt nöjd med min och lagets prestation. Det var skönt att vara tillbaka i gänget och även skönt att visa att vår styrka i laget var tillbaka. Det var jobbigt att se matchen mot Turkiet (2–3 i september) från läktaren, säger Granqvist.

Ekdal med igen

Att han även spelar mot Slovakien har förstås att göra med att han vill ha en landskamp till inför avgörandena mot Turkiet och Ryssland i Nations League i november.

- Med all respekt för Helsingborg och superettan så tror jag att tempot är högre i sådana här matcher. Att "Granen" får chansen att spela en sådan match till tror jag är bra för hans del i den fas han är i, säger Janne Andersson.

Albin Ekdal blev pappa för en vecka sedan och missade matchen mot Ryssland.

- Även om han spelar mycket i Sampdoria, spelar de på ett annat sätt. Det är bra att han får en genomkörare i vårt sätt att spela.