Hanna Öberg slutade fyra i masstarten.
Hanna Öberg slutade fyra i masstarten.

Öbergs VM-succé: "Helt otroligt"

Tre medaljer och topp fem i samtliga sju lopp. Hanna Öberg kan vara nöjd med sitt VM.

ANNONS
|

Hanna Öberg fick inte avsluta VM på hemmaplan med ännu en medalj – men med ytterligare en topp fem-placering. Faktum är att svenskan, sett till insamlade världscuppoäng under mästerskapet, varit bäst av alla damer på VM.

- Både resultatmässigt och som upplevelse har VM varit helt fantastiskt. Att tävla inför den här hemmapubliken har varit helt otroligt och jag är tacksam. Det kommer verkligen att vara ett minne för livet för mig, säger hon efter sitt sista VM-lopp för det här året.

ANNONS

Det var kniviga förhållanden på vallen i den avslutande masstarten. Och med tre bom räckte det inte hela vägen till medalj för Öberg som dock sköt fullt i det sista stående skyttet och klättrade till fjärde plats.

- Det var tufft, jag var lite sliten. Så jag är nöjd, säger hon.

- Jag skjuter fullt i den sista skjutningen och det känns riktigt bra.

Öberg slutade 53 sekunder bakom segraren Dorothea Wierer, Italien. Wierer tog guldet före ryskan Jekaterina Jurlova-Percht och Denise Herrmann, Tyskland.

Linn Persson gjorde ett av karriärens bästa lopp när hon slutade nia och Mona Brorsson blev 14:e.

- Det är superkul. Men det känns att det varit ett långt mästerskap, det börjar vara surt i låren, säger Persson.

ANNONS

"Rätt plats mentalt"

Hanna Öberg lämnar därmed VM med tre medaljer; ett guld i distans, ett silver i damernas stafett och ett brons i singelmixedstafetten.

Och återigen visade hon vilken mästerskapsåkare hon är, under OS i fjol var hon som sämst sjua.

- Jag har varit i bra form och på rätt plats mentalt... Varit fokuserad och taggad och verkligen velat göra bra prestationer, säger Öbergs om succén.

- Jag har varit nyfiken på hur jag ska klara av den här situationen på hemmaplan, och jag tycker att jag har löst det på ett väldigt bra sätt.

"Mycket att förbättra"

Det starkaste minnet från VM i Östersund är inte helt oväntat VM-guldet i distansloppet. En "copy paste" på OS-knallen i Pyeongchang.

- Det som var absolut störst för mig var att få gå i mål på distansen med fyra nollor, och ha upprepat den prestationen från OS här på VM på hemmaplan. Det är klart att det har betytt mest, säger Öberg.

ANNONS

Här näst väntar världscupavslutningen i Holmenkollen. En världscup där hon nu ligger på sjätteplats i det totala sammandraget.

- Jag känner att jag fortfarande har mycket kvar att förbättra som skidskytt. Även fast jag nu har vunnit både OS och VM känner jag att jag har mycket kvar. Självklart på mästerskap men även att vara med i toppen i världscupen över en hel säsong.

TT

Fakta: Sverige medaljer på VM i Östersund

1 guld: Hanna Öberg i distansloppet.

1 silver: Linn Persson, Mona Brorsson, Anna Magnusson, Hanna Öberg i damstafetten.

1 brons: Hanna Öberg, Sebastian Samuelsson i singelmixedstafetten.

Fakta: Hanna Öberg

Född: 2 november 1995 (23 år).

Från: Svensbyn utanför Piteå.

Bor: Östersund.

Klubb: Piteå skidskytteklubb & Hemmingsmark SK.

Familj: Sambon Jesper Nelin (också landslagsskidskytt) samt mamma Viktoria, pappa Tomas och syster Elvira.

Främsta meriter: OS 2018: Guld i distansloppet och silver i damernas stafett. VM 2019: Guld i distansloppet, silver i damernas stafett och brons i singelmixedstafetten. Tre tredjeplatser i världscupen säsongen 2018–2019.

ANNONS