Hanna Öberg vann i Holmenkollen.
Hanna Öberg vann i Holmenkollen.

Öberg avslutade med seger: "En superbonus"

En VM-guldkantad säsong avslutades succéartat. I den säsongsavslutande masstarten i Holmenkollen tog Hanna Öberg sin första världscupsseger i karriären – och tog en masstartsglob på det.

ANNONS
|

Inför söndagen låg Hanna Öberg fem poäng efter ledande Dorothea Wierer i masstartscupen.

Med det i åtanke var det en dörr som öppnades för den svenska 23-åringen när italienskan, som även ledde den totala världscupen, noterades för tre bom på det andra skyttet.

Hanna Öberg? Hon var säkrare än ett kassaskåp i det liggande skyttet.

Två snabba nollor, och Öberg kunde gå ut i ledning efter både det första och det andra skyttet.

Även efter det tredje, trots en bom, var det den svenska VM- och OS-guldmedaljören som gick ut först, 0,5 sekunder före slovakiskan Paulina Fialkova som hållit jämna steg med Öberg både skott- och åkmässigt.

ANNONS

In mot det sista skyttet hade duon även fått sällskap av fullskjutande amerikanskan Clare Egan, snabba tyskan Denise Herrmann och norskan Tiril Eckhoff.

Kände sig säker

Det skulle visa sig bli ett svårhanterligt, blåsigt, sista, stående skytte som skiljde agnarna från vetet.

Samtliga dröjde länge och väl med att ta sina första skott.

Fialkova bommade – totalt tre till slut.

Hanna Öberg bommade även hon – men bara ett skott.

- Jag fick en bom tidigt i serien men kunde hålla ihop resten. När jag skjutit färdigt såg jag på storbildsskärmen att det var bom på övriga också, säger Öberg till SVT.

Det innebar att Öberg kunde gå ut i en drygt tio sekunders ledning före Eckhoff inför slutvarvet.

Med andra ord var Hanna Öberg nu en jagad skidskytt.

- Eckhoff är någon man inte vill ha så nära bakom sig. Men när hon inte tog in i början av varvet så kändes det som att jag ändå skulle kunna hålla undan, säger Öberg.

ANNONS

Den analysen höll. Varken tvåan Eckhoff eller snabba, amerikanska trean Egan hann ikapp.

- När jag var uppe på krönet och kollade bakom och såg att hon fortfarande var några meter bakom så kändes det klart, säger den svenska segraren.

"Det är stort"

Hanna Öberg är nu ännu mer än en OS- och VM-guldmedaljör.

Nu har hon också en individuell seger i världscupssammanhang (må så vara att VM-guldet även gav världscuppoäng) – och en masstartsseger i den totala världscupen som ger en kristallglob till priskollektionen.

- Så himla härligt att få avsluta säsongen så här. Att få sätta den pricken över i:et är helt fantastiskt, säger Öberg, som beskriver säsongen som helhet med liknande superlativer.

- Jag blir femma i totalen och får vinna VM-guld på hemmaplan. Tre medaljer och en masstartsglob. Det är stort.

ANNONS

Segern i totalen – den tog ändå Dorothea Wierer hem. Trots att jagande Lisa Vittozzi (elva) gick i mål före tolvan för dagen så räckte det för Wierer.

Linn Persson (fyra bom) och Mona Brorsson (två bom) slutade på 20:e och 21:a plats. Elisabeth Högberg, som inledde starkt, fick efter en rad bom på stående skyttet nöja sig med en 24:e plats med totalt sex bom.

Rättad: I en tidigare version hade Fialkova fel förnamn. Rätt ska vara Paulina.

TT

ANNONS