Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Anton Dahlberg och Fredrik Bergström jublar över OS-silvret i 470.
Anton Dahlberg och Fredrik Bergström jublar över OS-silvret i 470. Bild: Henrik Montgomery/TT

Nytt svenskt silver: "Ska fira som aldrig förr"

Resan har varit lång men nu är Fredrik Bergström och Anton Dahlberg i hamn.
Efter ett hårt medaljrace knep svenskduon silvermedaljen i herrarnas 470-klass på OS-regattan.
– Att få göra det med den personen som jag respekterar mest av alla, det är helt fantastiskt, säger Anton Dahlberg med tårar i ögonen.

Det var två glada och rörda seglare som hoppade ur båten efter att ha säkrat silvermedaljen i 470-seglingen. Efter en OS-vecka med svajiga resultat inledningsvis hittade den svenska seglingsduon rätt och avslutade veckan med att bli tvåa i medaljracet.

– Jag fick ett mejl från en av mina absoluta favoriter som sa; 'Anton, du måste kunna förlåta dig själv för misstagen du har gjort'. Det har vi gjort. Vi fortsatte framåt och de här sista tre dagarna på regattan har vi seglat vårt bästa, vårt max, säger Anton Dahlberg.

Dahlberg, som gör sitt fjärde OS, var väldigt tagen efteråt. Han hade tårar i ögonen och han och Bergström höll om varandra när de mötte den svenska journalistkåren.

– Jag är riktigt rörd. Jag är 36 år gammal, började segla när jag var sju och har drömt om det här sedan jag var 13 år. Att få göra det med den personen som jag respekterar mest av alla, det är helt fantastiskt, helt underbart, säger Dahlberg

Han fortsätter:

– Det kommer en massa anspänning när hinder uppstår på vägen och det gäller att hålla ihop det. Att lita på sin förmåga, laget, och fokusera på uppgiften. Det är så man tar ett OS-silver.

Kämpade mot Spanien

Duon har tidigare tenderat att vara nervösa under viktiga tävlingar, berättar de. Men när de bytte om inför tävlingen, till tonerna av Dire Straits, fanns det en trygghet som bådade gott. Och i inledningen av medaljracet höll sig svenskarna framme i topp fem, tillsammans med Nya Zeeland, Spanien och Australien.

Dahlberg och Bergström höll undan för den spanska båten, med Jordi Xammar och Nicolas Rodriguez Garcia-Paz, i medaljseglingen och behöll andraplatsen som man hade efter grundomgångarna, och kämpade hack i häl på Australien ända fram över mållinjen.

Den sistnämnda båten hade redan säkrat guldet på förhand. Matthew Belcher och Will Ryan har haft ett sådant försprång i sammandraget att medaljen redan var deras före medaljseglingen tog vid.

Dahlberg och Bergström tog VM-guld följt av EM-brons i våras. Duon har tidigare tagit silver 2017 och brons 2019 i tvåmansjolleklassen.

– Det är sport vi håller på med. Det mentala har en så ofantligt stor påverkan på den här nivån. Det är det som kan välta eller lyfta en idrottare. Jag måste belysa den resan vi har gjort. Den Anton jag ser på vattnet är en kille som verkligen tar sig an uppgiften och de grejerna som gör skillnad. De var en extrem trygghet i båten i dag och vi var ett jäkligt bra lag som fokuserade på rätt grejer, säger Bergström.

– Vi är silvermedaljörer. Det är en jäkla resa vi har gjort och det är riktigt häftigt att få ett kvitto på det i det sista racet.

"Fira som aldrig förr

Nu väntar ett silverfirande i Tokyo. Medaljen är Sveriges sjätte i OS.

– Nu får vi smälta det här och ska fira lite, säger Bergström.

– Fira lite?! Vi ska fira som vi aldrig har gjort förr, så är det bara. Det är ren glädje och man garvar. Har man Fredrik bredvid sig så blir det fest oavsett vad man gör, säger Dahlberg.

Vid OS i Rio 2016 kom de sexa. Det är sista gången som Dahlberg och Bergström får tävla tillsammans i OS i 470. Till OS i Paris 2024 blir tvåmansjolleklassen en mixedklass.

Olivia Bergström/Lovisa Karlsson missade medaljseglingen i damernas 470-klass. Duon hamnade totalt 14:e plats och det är bara de tio främsta som går till medaljseglingen.