Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lovisa Lindh slog nytt svenskt rekord på 1 000 meter i tisdagens Folksam GP friidrottsgala på Slottsskogsvallen.

Nytt svenskt rekord för Lindh

Hon börjar kunna det där med svenska rekord nu. Nyligen satte hon svenskt rekord på 800 meter, nu har Lovisa Lindh även förbättrat sitt eget rekord på 1 000 meter.

Det var inte utan att Lovisa Lindh var lite nervös inför säsongen. Fjolåret, med riktigt bra tider, EM-brons och OS-semifinal, såg på förhand svårslaget ut. Men formen verkar ha hållit i sig – och blivit ännu bättre.

Hon har redan satt svenskt rekord på 800 meter och sänkt sitt personbästa på 1 500 meter. I friidrottstävlingen på Slottsskogsvallen i Göteborg sänkte hon dessutom sitt eget rekord på den något udda distansen 1 000 meter.

Rekordet lyder nu 2.35,15 – en putsning av det gamla rekordet med omkring åtta tiondelar. Och då är det ändå en månad kvar till VM i London.

- Det är helt fantastiskt, det fortsätter från förra sommaren. Klart man var lite nervös inför den här säsongen, när det verkligen lossnade som det gjorde förra året, säger hon.

- Är VM formen så här så vet jag ändå att den är bra. Men jag hoppas att det kan komma lite till.

Formbesked av Sagnia

Lovisa Lindhs lopp var den stora behållningen på galan i Göteborg. Men även flera andra VM-aktuella svenskar visade fin form.

Exempelvis hoppade Khaddi Sagnia 6,67 meter i längdhoppet. Hon har visserligen inte klarat VM-kvalgränsen ännu, men räknar ändå med att hennes säsongsbästa 6,72 räcker för att bli inbjuden till VM.

- Det är ändå bara tre centimeter som saknas, säger Sagnia, som nu satsar på träning i stället för ytterligare tävlingar inför VM.

- Det har varit mycket skador, så jag behöver verkligen den här tråkträningen nu.

Mer eller mindre VM-klara Michaela Meijer, som nyligen satte svenskt rekord, tog 4,52 i stavhoppet men valde sedan att avbryta tävlingen. Meijer sprang igenom första försöket på 4,72 – vilket hade varit en höjning med en centimeter av hennes rekord – efter en lättare skadekänning i baksidan av ena knävecket.

- Det är inget allvarligt alls, men jag vill inte göra något dumt inför VM, säger Meijer.

Larsson under gränsen

Tidigare under kvällen krossade dessutom Maria Larsson sitt personliga rekord på 3 000 meter hinder med tio sekunder. Tiden, 9.39,96, var dessutom mer än två sekunder under VM-kvalgränsen.

Förbundskapten Karin Torneklint gillar det hon fick se i Göteborg.

- Lovisa sprang fantastiskt och det såg bra ut för både Michaela och Khaddi. Och så Maria Larsson på det, säger Torneklint.

- Jag tror på en ganska stor VM-trupp nu. Vi kan nog bli mellan 25 och 30 aktiva nu. Det är kul.