Svenskt jubel efter Oliver Ekman-Larssons 4–3-mål.
Svenskt jubel efter Oliver Ekman-Larssons 4–3-mål.

Nylander glänste: "Han leker hockey"

En ny poängshow av William Nylander avgjorde toppmötet och VM-finalreprisen mot Schweiz efter en rysare. Nylander sköt ett mål och spelade fram till två i 4–3-segern.

ANNONS
|

Torontoforwarden visade upp hela sitt register i en sevärd, kreativ och svängig finalrepris.

Naturligtvis spelade också Nylander fram till segermålet som backen Oliver Ekman-Larsson sköt.

- Det var ett bra pass, jag fick nästan lite väl mycket tid att tänka där. Jag ville inte riktigt skrika på honom utan hoppades han skulle se mig. En fantastisk passning, sade Ekman-Larsson som hyllade sin lagkamrat:

ANNONS

- En fantastisk hockeyspelare. Han backcheckar, åker mycket skridskor, slår tunnlar och leker hockey. Det är väldigt kul att vara på samma lag som honom.

Leder poängligan

Nylander gick upp i poängligaledning i VM och har gjort 13 poäng, fyra mål och nio assist. Nylander själv njuter av sin fina form efter en trög säsong i Toronto efter kontraktsstrulet.

- Det känns bra. Det har det gjort under säsongen också, men nu går puckarna in. Det är skillnaden. Det är jätteskönt, sade Nylander.

Segermålet kom efter 11.47 av tredje perioden – bara 1.20 efter att Schweiz hade kvitterat till 3-3.

Det var andra gången som Sverige – och Nylander – bet tillbaka efter en schweizisk kvittering. När Schweiz hade gjort 2–2 tog det 30 sekunder för Nylander att spela fram Erik Gustafsson till öppet mål och 3–2.

Skakig start

Nylanders mål kom i början av andra perioden och innebar att svenskarna hade vänt 0–1 till 2–1. Den gången stod Patric Hörnqvist för en stark framspelning.

ANNONS

- Vi startade lite skakigt och var kanske inte vana vid tempot jämfört med de lag vi spelat mot tidigare. Det var bra att komma in i det tempot för nu blir matcherna viktigare och viktigare, tyckte Nylander.

Torontoforwarden hyllades också av förbundskapten Rikard Grönborg.

- Det är såna här grejer han ska göra, han slår sjuka passningar, han gör ett snyggt mål. Han är farlig i nästan varje byte, sade Grönborg.

Svenskarna drog på sig sex utvisningar, men klarade ännu en gång sig från baklängesmål även om den schweiziska 3–3-kvitteringen kom precis när svenskarna blivit fulltaliga.

Grönborg sade:

- Vi kan inte ta utvisningar i offensiv zon och mittzon som vi gör just nu. Det är kanske för att vi är lite heta. Men framför allt var det en jäkla kämpaglöd från killarna där ute och det uppskattar vi.

ANNONS

Segern innebar att Tre Kronor gick upp på andra plats i tabellen på tolv poäng, lika många som Tjeckien och Schweiz, och tre bakom ledande Ryssland.

Tar Sverige en topp två-plats slipper laget en lång förflyttning till Kosice för att spela kvartsfinal där.

Bratislava, TT:s utsände

Fakta: Så fortsätter VM

Gruppspelet i VM, grupp A (i Kosice): Kanada, USA, Finland, Tyskland, Slovakien, Danmark, Frankrike, Storbritannien. Grupp B (Bratislava): Sverige, Ryssland, Tjeckien, Schweiz, Norge, Lettland, Österrike, Italien.

Sveriges gruppspelsmatcher:

Tjeckien 2–5.

Italien 8–0.

Norge 9–1.

Österrike 9–1.

Schweiz 4–3.

20 maj: Lettland (16.15).

21 maj: Ryssland (20.15).

Slutspel:

23 maj: Kvartsfinaler.

25 maj: Semifinaler.

26 maj: Final och bronsmatch.

ANNONS