Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Mika Zibanejad (t v) VM-debuterar med Tre Kronor.

Ny generation ska fixa guldglans

I fjol hette guldfixarna Henrik Lundqvist och Nicklas Bäckström. Nu ska en ny generation leda det yngsta Tre Kronor-laget på över 20 år till festligheter i ishockey-VM.

När Tre Kronor kliver in på isen i Royal Arena i Köpenhamn för VM-premiären mot Vitryssland så är det med den yngsta laguppställningen sedan VM 1992.

Eftersom VM-truppen inte är spikad ännu – det finns fortfarande fem platser öppna för ytterligare NHL-förstärkning – kan det komma att ändras. Men med de 25 spelare som nu är på plats i Köpenhamn ligger medelåldern på 24,68 år.

Det är den yngsta medelåldern i ett svenskt VM-lag sedan 1992 då den låg på 24,04 år. Det laget, med bland annat en 18-årig Peter Forsberg och en 21 år gammal Mats Sundin, tog efter ett knöligt gruppspel till slut VM-guld.

Nio debutanter

På isen på fredagskvällen finns minst nio VM-debutanter – varav 25-årige Zibanejad är en. Han har ju redan lämnat ett klassiskt avtryck i svensk ishockey när han avgjorde JVM-finalen mot Ryssland 2012.

- Jag känner mig fortfarande stolt över det och kommer att ta med mig det resten av livet. Det är ingen som kan ta ifrån mig eller laget det. Men det är inget man lever på, nu blickar man framåt. Nu är planen att skapa ytterligare ett bra minne från landslaget, säger han.

Zibanejad, förstecenter i klassiska NY Rangers, må vara VM-debutant – precis som hela förstakedjan med skarpskytten Rickard Rakell och Mattias Janmark – men är en av dem som har störst press på sig att leverera i det här unga laget.

- Det är inte första gången man får någon typ av press på sig. Förväntningarna kommer utifrån, det förstår jag. Samtidigt har jag mina egna förväntningar. Det är mitt första VM och förhoppningsvis kommer man in i det på ett bra sätt mot Vitryssland. Det här är något man sett fram emot, man känner en stolthet över att spela i landslaget.

- Vi ska gå långt och vinna. Jag är väldigt exalterad och glad över det här, säger Zibanejad.

Speciell relation

Samtidigt som det är ett ungt lag – ingen har ännu fyllt 30 – är det fyllt av NHL-erfarenhet med 16 spelare därifrån. Förbundskaptenen Rikard Grönborg har en speciell relation med de här spelarna då han varit förbundskapten i både J18- och J20-landslaget innan han tog över Tre Kronor.

- Jag har haft förmånen att jobba med de här killarna från väldigt tidig ålder. Nu är de världsstjärnor och multimiljonärer och så, men det är fortfarande de grabbarna som jag känner från förr. Den här yngre generationen med 90-talister, det här är deras landslag nu, konstaterar Grönborg.