201101 Tjejer i Alnö IFs ungdomssektion tränar fotboll inomhus den 1 november 2020 i Sundsvall.Foto: Nils Jakobsson / BILDBYRÅN / kod NJ / NJ0009
201101 Tjejer i Alnö IFs ungdomssektion tränar fotboll inomhus den 1 november 2020 i Sundsvall.Foto: Nils Jakobsson / BILDBYRÅN / kod NJ / NJ0009 Bild: NILS JAKOBSSON

Nu öppnar inomhusanläggningarna i Falkenbergs kommun

I går öppnade kommunen inomhusanläggningarna i Varberg. Nu är det Falkenbergs tur. Från och med onsdagseftermiddagen klockan 16 kan barn födda år 2005 eller senare träna inomhus igen.

ANNONS
|

I fredags beslutade det regionala rådet i Halland (kommundirektörer tillsammans med smittskyddsläkare) att så återigen slå upp dörrarna till kommunernas inomhusanläggningar, bland annat idrottshallar. Öppningen skulle ske successivt från och med vecka fyra.

Varberg var snabbast på bollen och öppnade upp samtliga anläggningar, både idrottshallar och ishallar, för barn födda år 2005 eller senare på tisdagen.

– Vi har skyltat upp alla anläggningar med maxantalet. Sedan har vi skyltat upp med restriktioner och förhållningssätt. Omklädningsrummen är stängda och man får komma dit ombytt. Hämtningen och lämning för de som ska träna får ske utanför anläggningarna, sa Håkan Gustafsson, enhetschef på kultur- och fritidsförvaltningen, i en tidigare intervju med HN.

ANNONS

Nu får barnen träna inomhus i Falkenberg

Nu är det Falkenbergs tur. På onsdagen klockan 16 öppnade de upp anläggningarna och barn och ungdomar som är födda år 2005 eller senare kan återigen träna inomhus.

– Det blir en liten del av vardagen som blir någorlunda normal för barnen och varje sådan del är viktig just nu. Jag har varit i kontakt med en del föreningar och de har längtat. Det är en väldigt stor lättnad och glädje, säger Georgia Ferris, ordförande i kultur-, fritid- och tekniknämnden i Falkenberg.

De bokningsscheman som fanns innan anläggningarna stängde gäller på nytt, och föreningarna har kvar sina tidigare tider.

– Alla behöver inte lägga sig på telefonen och boka tider igen, utan det är det tidigare schemat som blir aktivt. Men vill man inte starta verksamheten igen så behöver man inte det, vi kommer inte att ta ut avgifter från föreningar om de väljer att inte komma igång nu.

Föreningarna har ett ansvar för att förhindra smittspridning

Omklädningsrummen kommer att vara stängda för dusch, ombyte och samlingar. Föreningen bär också ett ansvar vad gäller att vidta lämpliga åtgärder för att förhindra smittspridning, exempelvis vid hämtning och lämning av barnen.

– Föreningarna har sedan tidigare självmant vidtagit åtgärder, att föräldrar inte har fått titta på till exempel. Där ska föreningarna ha en stor eloge. De har gjort vad de kan för att hindra smittspridningen, säger Ferris.

ANNONS

Att inomhusanläggningarna öppnar igen för de yngre ses som ett steg i rätt riktning, men det innebär inte, enligt Ferris, att de kan släppa tyglarna.

– Det betyder inte alls att vi slappnar av. Vi ser fortfarande allvarligt på smittspridningen. Men vi ser att barn och unga kan fortsätta sin träning som är så viktig för dem och även för folkhälsan, säger hon.

Läs mer: Glädje och lättnad hos halländska idrottsföreningar

Läs mer: Nu öppnar inomhusanläggningarna i Varberg

Läs mer: Kommunerna öppnar inomhusanläggningarna igen

ANNONS