Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Gunde Svan är inte längre Sveriges mesta medaljör i längdskidor. Med sitt guld i OS-premiären är Charlotte Kalla nu ensam svensk åkare med 18 mästerskapsmedaljer. Arkivbild.

Nu är Kalla större än Gunde

Charlotte Kalla är inte bara Sveriges första OS-medaljör i Pyeongchang. Nu är guldhjälten också tidernas främsta skidsvensk när det gäller mästerskapsmedaljer. Gunde Svan gläds över att Kalla nu passerat honom i medaljligan.

- Det känns fantastiskt bra att det är Charlotte som får göra det, jag har följt henne sedan jag var landslagschef för elva år sedan. Hon är mycket väl värd det, säger Gunde Svan till TT.

Gunde Svan, Sixten Jernberg och Thomas Wassberg har fortfarande fler gulmedaljer. Men ingen matchar längre Charlotte Kalla när det gäller svenska pallplatser på OS och VM.

Guldet i skiathlon var hennes 18:e mästerskapsmedalj och hon är därmed en bättre än Gunde Svans 17 medaljer.

"Styr hela fältet"

Han är mycket imponerad av hennes lopp.

- Jag har aldrig sett henne lysa med sådant självförtroende före något mästerskap tidigare. Den coolheten och det självförtroendet kan ingen missa. Sedan syns det ju under hela loppet när hon ställer sig upp likt Northug och styr hela fältet, säger Svan.

Idel klassiska skidnamn följer där bakom i medaljligan: Sixten Jernberg (15 medaljer), Johan Olsson (13), Thomas Wassberg (11) och Marcus Hellner (11).

- Kanonbra, säger Wassberg till TT om Kallas insats.

Kan utöka ledningen

Första gången Charlotte Kalla fick beträda en prispall på ett stort mästerskap var under VM i Liberec 2009 då hon var del i det svenska stafettlaget som tog brons. Sedan dess har hon tagit medalj på alla OS och VM, med fyra guld som höjdpunkter – det första på OS i Vancouver 2010 när hon som 22-åring vann 10 kilometer fristil.

Charlotte Kalla har goda möjligheter att utöka ledningen i den svenska medaljligan ytterligare; i Pyeongchang är hon potentiell medaljör också i 10 kilometer, 30 kilometer, stafett och sprintstafett.