Nouri euforisk: "Härligaste jag upplevt"

När oddsen talar emot kliver Östersund fram. Efter 2–0 hemma är de sensationellt vidare till gruppspelet i Europa League och nya drömmatcher i Europa väntar i höst.

ANNONS
|

Kräftgång i allsvenskan och underläge 1–3 efter första matchen. Det fick spelarna att i tisdags samla ihop sig och prata ut och läget och att alla skulle ge allt.

Något som hyllas av tränaren Graham Potter.

- Jag tycker det är fantastiskt, det är något du välkomnar som coach. Det är spelarna som är på plan och de som avgör matcherna, så de måste vara involverade, säger han.

ANNONS

"Toppat laget"

Potter själv har hört mycket skitsnack när resultaten uteblivit senaste tiden.

- Vi har toppat laget för detta, sådana beslut måste man ta. Det är inte så enkelt att man bara kan spela samma lag torsdag, söndag, torsdag, söndag.

Och det hemmapubliken fick se i returen mot Paok var det Östersund som blivit älskat för sitt spel. Det gav 2–0 och avancemang till gruppspelet i Europa League.

Saman Ghoddos gjorde båda målen som skickade laget ut i Europa. Sedan hade Paok lägen att få in målet som hade vänt på steken.

- Blir det mål nu lägger jag av, tänkte jag. Klart att det smög sig på nervositet men alla bara sa åt mig att hålla i det här, säger lagkaptenen Brwa Nouri.

- Det fanns ingen trötthet, vi hade en chans, det var bara att ta den. Vi kände ingen frustration i halvtid även om det inte kom några mål, det var bara att köra på.

ANNONS

"Blir en lång natt"

1–0 kom efter skott av Curtis Edwards som tog på Saman Ghoddos och som grekerna ville ha avblåst för offside.

- Det blir en lång natt, det här ska vi fira. Vi är besvikna på hur det sett ut några matcher men nu visar vi vad vi kan på riktigt. Alla lag kommer få se upp i gruppspelet, säger Edwards.

Hela arenan ville hylla laget efteråt. Det var många ärevarv och hissningar inne på planen innan laget lämnade.

- En fantastisk kväll, väldigt speciellt. Första målet blev viktigt för att komma igång. Vi visar den intensitet vi ska ha, summerade Graham Potter.

Lottningen till gruppspelet sker på fredagen i Monaco.

TT

Fakta: Andra svenska cupskrällar i Europa

Östersunds triumfer i Europaspel är inte de enda i historien. Här är andra stora svenskmatcher vi minns.

Malmö FF – Sjachtar Donetsk 2015: Senaste stora triumfen var Malmö FF:s spel i Champions Leagues gruppspel. I gruppspelet då de fick en mardrömslottning men vann skrällartat igen mot topplaget Sjachtar Donetsk efter mål av Markus Rosenberg.

Helsingborg – Inter 2000: Ledningen med 1–0 och straff för Inter. Sven Andersson stod för karriärens räddning och tog HIF vidare.

Trelleborgs FF – Blackburn 1994: Trelleborg vann skrällartat första mötet med 1–0 och spelade 2–2 i returen hemma på Vångavallen och slängde därmed ut topplaget ur kvalet.

Halmstad – Parma 1995: Halmstad tog en stor överraskande seger mot Parma den första matchen med hela 3–0 men åkte ändå ur turneringen efter förlust i returen.

IFK Göteborg – AC Milan 1996: Blåvitt har stått får många stora matcher i Europa. Allra mest minns nog Niclas Alexandersson den mot Milan när han avgjorde fram till 2–1 i 84:e minuten.

Fakta: Europa League 2017–2018

Europa Leagues gruppspel inleds i mitten av september. 48 lag är fördelade på tolv grupper. De två bästa lagen ur varje grupp går till slutspelet som inleds i februari 2018.

14 september: gruppspelsomgång 1.

28 september: omgång 2.

19 oktober: omgång 3.

2 november: omgång 4.

23 november: omgång 5.

7 december: omgång 6.

Februari 2018: 16-delsfinaler.

Mars 2018: Åttondelsfinaler.

April 2018: Kvartsfinaler.

April–maj: Semifinaler.

Final: 16 maj 2018 i Décines, Frankrike.

ANNONS