Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Michael Haga gratuleras efter ett mål – en vanlig syn hittills under säsongen. Arkivbild.

Norrman i målform lyfter Mora

En norrman sätter nu färg på SHL. Moras Michael Haga gjorde sitt femte mål för säsongen när han kvitterade mot Skellefteå. Ett mål som sedan bidrog till Moras 3-2-seger efter straffar.

I fjol kom han till Mora från Örebro. Men det är först i år som det lossnat för norrmannen från Askim utanför Norge. Nu har han gjort fem mål i SHL, varav mål i de fyra senaste matcherna. Han tackar både tränaren Mats Lusth och sina kedjekompisar Spencer Abbot och Michael Keränen för islossningen.

- I år har jag fått förtroende från dag ett. Lagledningen tror på mig och det ger naturligtvis extra självförtroende. Dessutom betyder det mycket att få spela tillsammans med klasspelare som Abbott och Keränen. Det lyfter även mig, säger Michael Haga.

Lydde coachen

Och i år har han verkligen flugit fram på isen. Det märktes tydligt i sista perioden mot Skellefteå.

När spelarna gick till andra pausvilan var Mora i brygga sedan Skellefteå vänt 1–0-underläge till ledning med 2–1 efter andra perioden. Michael Haga berättar att Moras tränare var extremt tydligt med sina order i paus.

- Han gav klara besked att vi måste spela mer rejält framför motståndarens mål. Då gäller det att lyssna på vad coachen säger, säger Michael Haga, som gick ut och kvitterade till 2-2 efter en fin passning från Michael Keränen.

Ett mål som lyfte Mora som var nära att sedan ta tre poäng. Men matchen gick till avgörande efter en dramatisk straffläggning där Mora vände underläge när Spencer Abbott slog in den avgörande straffen.

- I dag gjorde vi en bra match, trots att Skellefteå stundtals tryckte ner oss. Men vi ger aldrig upp. Det är poängen, säger Haga.

Mardröm i Mora

Samtidigt är det en mardröm att möta Mora i deras hemmaborg. Den här säsongen har dalalaget vunnit fyra av sina fem hemmamatcher. Michael Haga förklarar med ett leende varför hockey-Sverige har så tufft i just Mora.

­– Det är jobbigt at komma hit. Det kan vara jobbigt för motståndarna att komma hit till en mindre arena och där isen är dålig ibland. Dessutom är publiken så bra.

Hans lagkapten Adam Masuhr ger sin förklaring till Moras styrka hemma:

- Många tycker inte det är det allra roligaste att resa till Mora samtidigt som vi vill bygga upp ett rykte att det inte är så kul att komma hit, säger han.

Skellefteå gjorde ingen dålig match, bortsett från den första perioden. Efter den första periodpausen kom laget tillbaka och såg länge ut som vinnare, men fick ge sig.

- Vi gjorde en bra match, men vi borde ha utnyttjat våra powerplay när vi fick chanserna. Det blev matchavgörande när vi bland annat missade möjligheten att spela fem mot tre i över en minut i tredje perioden, säger Skellefteås tränare Tommy Samuelsson efter matchen.