Norrköpings Kalle Holmberg (17) jublar med Filip Dagerstål efter sitt 4–1-mål mot Häcken.

Norrköping vill vara med i medaljfajten

Några taktiska justeringar – och vips hittade IFK Norrköping sin borttappade identitet. 4–1 mot Häcken, allsvenskans formstarkaste lag, ger häng på tabelltoppen inför höstspurten.

|

Häcken kom till Östgötaporten med nio raka matcher utan förlust. Den senaste kom mot Malmö FF i början av juli, alltså för över två månader sedan. Det är ungefär lika länge som IFK Norrköping vinglat än hit och än dit i prestationerna.

Mest ned i diket, sett till resultaten.

Det dög inte i en klubb med ambitionen att spela om medaljerna och en biljett ut till Europa.

Lyft med nytt system

Den alltmer kritiserade managern Jens Gustafsson funderade på sin kammare, pratade med sina medarbetare och några tongivande spelare och bestämde sig för att våga testa nytt för att vända den negativa trenden.

Inarbetade 4–4–2 blev 3–4–3.

Tanken? Bättre utnyttjande av spelarmaterialet och förhoppningsvis mer tryck framåt. Utfallet? Sju poäng på de tre senaste matcherna – och Norrköping är med i matchen om medaljerna igen.

- Det känns väldigt tryggt. Vi har fått in ett bra spel och offensiven börjar sitta. Då ser det bra ut, säger Andreas Johansson.

TT: Hur mycket har ni spelar varit delaktiga i det taktiska?

- I grund och botten är det Jens och tränarteamets val, men vi spelare tog emot det väldigt väl och vi har pratat om det. Med de spelaregenskaper vi har i truppen får vi ut mer. Vi får bättre tryck på motståndarna med vårt presspel.

"Det är jätteroligt"

TT: Ni ser ut att ha roligare också?

- Det är jätteroligt. Vi har bollskickliga spelare och vi blir bättre på att återvinna bollen. Det gör att vi får lite fler enkla anfall, säger Johansson.

Den första kvarten fick Häcken knappt låna bollen. Norrköping rullade runt, snabbt och rörligt och inte bara vackert inför bland andra förbundskaptenen Janne Andersson, guldtränaren för två år sedan. Effektivt var det också.

Johansons första i år

David Moberg Karlsson kom rättvänd centralt och tryckte in 1–0 efter tio minuter. Andreas Johansson stötte från nära håll in sitt första mål för säsongen drygt 20 minuter senare.

Mikael Stahre, Häckentränaren, skickade in Mathias Ranégie till andra halvlek och satsade på fyra anfallare.

Norrköping sattes under tuff press, men var trots det nära 3–0 när Moberg Karlsson träffade stolpen. Trean kom, men på straff av Kalle Holmberg sedan Emil Wahlström dragit ned Alexander Jacobsen.

Tung forcering

Game over? Inte alls. Paulinhos reducering var början på Häckens tunga forcering, men hemmaförsvaret i allmänhet och målvakten David Mitov Nilsson i synnerhet stod emot.

- I andra kanske vi inte gjorde det hårda jobb som vi behöver göra, säger Andreas Johansson.

Men när Häcken satte allt på ett kort framåt ökade Holmberg till 4–1 i slutminuterna och delar därmed skytteligaledningen på tolv mål med Djurgårdens Magnus Eriksson.