Saku Ylätupa och hans AIK fick en mållös premiär mot Östersund.
Saku Ylätupa och hans AIK fick en mållös premiär mot Östersund.

Norling vill ha mer av AIK

Nöjd med defensiven men inte riktigt belåten med anfallsspelet. Tränaren vill ha ett betydligt vassare AIK i fortsättningen av allsvenskan.

ANNONS
|

Med 16 insläppta mål på 30 matcher var AIK i särklass i fjol. Till slut var det tränaren Rikard Norlings defensiva riktlinjer som visade Solnaklubben fram till första SM-titeln sedan 2009.

Försvarsspelet ska visa AIK vägen även denna säsong.

Men mot Östersund blev anfallsspelet lidande.

- Vi fastnade lite på högerkanten med kombinationsmässiga saker och när vi sedan bytte kant för att slå till, då hade vi bara en spelare där. Det är balans det där, att ha tålamod, säger Norling som saknade udd, spets och fler avslut.

ANNONS

- Vi kände att vi hade tillräckligt med krafter för att kunna säga att vi borde ha vunnit. Vi hade känslan av ett spelövertag men att vi inte kunde se till att få målchanser på det.

Utebliven straff

Hemmalaget hade dock sina chanser.

Redan i tredje minuten högg Saku Ylätupa, som inför säsongen plockades in från nederländska Ajax, på en lös boll i Östersunds straffområde men fick för mycket fot under bollen och skickade den över Aly Keitas mål.

I slutet av första halvlek sprang 19-åringen till sig en ny möjlighet men lyckades inte överlista Keita.

Mellan finländarens två målchanser blev AIK snuvade på en straff. Bollen studsade upp på Tom Petterssons hand och AIK-spelarna ropade efter straff, men domaren Patrik Eriksson höll inte med och friade.

- Den tog på handen och jag var rädd att han skulle blåsa, säger Pettersson.

ANNONS

- Men jag vet ärligt talat inte om det ska vara straff eller inte. Det var bra luddigt. Den är där den är… Jag vetefan. Det var skönt att han inte blåste.

Tränaren Ian Burchnall:

- Jag vill säga att jag inte har sett den men jag såg den precis innan jag kom hit (till presskonferensen), och visst är det straff. Handen var där och bollen träffade den. Vi hade lite tur där om jag ska vara ärlig, säger han.

Nick i stolpen

Östersund hade långa stunder problem med AIK:s höga press, och det var främst vid fasta situationer som gästerna lyckades skapa viss oro.

Och det var vid en frispark som Noah Sonko Sundberg, med förflutet i AIK, lämnades omarkerad i målvakten Oscar Linnérs straffområde. Backen fick både tid och utrymme att komma rätt till bollen – men nicken träffade stolpen.

ANNONS

- Jag är aldrig nöjd med en poäng. Det får vara hur svår match som helst men jag är aldrig nöjd, jag gillar inte det ordet. Men en poäng är ändå någon poäng i en av de svåraste matcherna, säger Tom Pettersson.

TT

ANNONS