IFK Göteborgs Søren Rieks, till höger, klappas om efter sitt kvitteringsmål av lagkamraten Sam Adekugbe. Göteborg vann matchen mot AIK med 2–1.
IFK Göteborgs Søren Rieks, till höger, klappas om efter sitt kvitteringsmål av lagkamraten Sam Adekugbe. Göteborg vann matchen mot AIK med 2–1.

Norling kritisk efter förlust i Göteborg

IFK Göteborg vände och vann med 2–1 i en dramatisk match mot AIK, som först fick en tidig ledning och sedan ett mål underkänt på tilläggstid. Efteråt var AIK-tränaren Rikard Norling mest besviken på sina egna spelare.

ANNONS
|

Det tog nästan tre månader innan det blev dags för årets allsvenska möte mellan IFK Göteborg och AIK på Gamla Ullevi, matchen som blev uppskjuten den 18 maj på grund av ett misstänkt försök till matchfixning.

Sedan dess har ett ojämnt Göteborg hamnat långt från toppstriden, trots att man hittills inte förlorat på hemmaplan.

Tolv efter Malmö

AIK, på tabellens andraplats, försöker göra avståndet till klart serieledande Malmö FF så litet som möjligt. Nu såg Göteborg till att AIK fortfarande är hela tolv poäng efter Malmö.

Amin Affane, en gång fostrad i Göteborgsklubben Lärje/Angered, gav AIK ledningen med en snygg frispark i fjärde minuten. AIK dominerade en stund, men började slarva i passningsspelet och släppte allt mer greppet om matchen.

ANNONS

Mål av Søren Rieks och Mikael Boman gav IFK Göteborg 2–1 efter paus, båda gångerna sedan "Blåvitt" lyft fram bollar mot AIK:s försvar. Hemmalagets bestämdhet och kampvilja gav utdelning.

Hög spark

I slutet tryckte AIK på för en kvittering. På tilläggstid sköt Henok Goitom bollen i mål i en rörig situation, men domarna gav en frispark till IFK Göteborg.

- Min bedömning där och då är att Denni Avdic spelar med sulan högt upp och passar bollen, säger huvuddomaren Mohammed Al-Hakim, men medger att han själv är lite osäker på hur långt ifrån närmaste motståndare Avdic var.

AIK-tränaren Rikard Norling tvivlar på att domarens beslut var rätt. Men han riktar hellre fokus mot sina egna spelare. Norling tycker sig se en brist på engagemang.

- Det lyser inte passion om insatsen. Jag känner inte att det handlar om det fysiska, säger Rikard Norling.

ANNONS

- I nästa match får vi bestämma vilken väg vi vill gå, vad som är viktigt, tycker AIK-tränaren.

Aggressivt IFK

Målskytten Søren Rieks tycker att IFK Göteborg under nye tränaren Alf Westerberg har hittat ett bra spelsätt.

- Med aggressivitet och att vi vinner bollen högt på planen. Då vet man att det kommer lägen, säger Rieks.

TT

Fakta: Uppskjuten match

Matchen mellan IFK Göteborg och AIK skulle ha spelats 18 maj, men blev uppskjuten på grund av misstankar om ett försök till matchfixning.

Dagen innan berättade en spelare i AIK för klubben att han erbjudits en stor summa pengar för att inte göra sitt bästa i matchen. AIK slog larm till polisen och Svenska fotbollförbundet.

Förbundet meddelade tidigt på matchdagen att matchen blivit uppskjuten.

Det misstänkta försöket till matchfixning utreds nu av polisen, under ledning av en åklagare.

Två personer är misstänkta för försök till givande av grov muta.

ANNONS