Stina Nilsson tog säsongens första världscupseger.
Stina Nilsson tog säsongens första världscupseger.

Nilsson vann i Davos – Dahlqvist trea

De svenska damerna fortsätter att dominera världscupsprinten. I Davos hamnade Stina Nilsson överst på pallen och Maja Dahlqvist slutade trea. Därmed har Sverige tagit sex av nio pallplatser hittills under säsongen.

ANNONS
|

Stina Nilsson tog sin första sprintseger för säsongen när hon vann lördagens tävling i schweiziska Davos före amerikanskan Sophie Caldwell och trean Maja Dahlqvist.

Nilsson stod för en fin taktisk insats rakt igenom och vann överlägset, med 72 hundradelars marginal, före Caldwell. Det var hennes första seger för säsongen efter en sjätte- och en andraplats i de två tidigare tävlingarna.

- Jag är jätte, jättenöjd. Det har känts som två tävlingar med lite stolpe ut tidigare. Det är väldigt stor skillnad att komma först i stället för tvåa eller sexa. Extra kul att vinna i Davos eftersom det är ett favoritställe, säger hon i segerintervjun i SVT.

ANNONS

Toppar sprintcupen

Efter segern leder Nilsson den totala sprintcupen. Maja Dahlqvist är tvåa.

- Det är ingenting som jag hittills har tänkt på. Men det är aldrig fel att ta på sig den röda tröjan, säger Nilsson.

Inför säsongen hade Dahlqvist endast tagit en pallplats i karriären. Den här säsongen har hon två. Förutom tredjeplatsen i Davos slutade hon tvåa även i Ruka.

- Jag har varit frisk och skadefri och kunnat träna på det jag har velat, säger hon i SVT.

I Davos åkte Dahlqvist snabbt under hela dagen. Hon kom tvåa i kvalet och vann sitt heat i kvartsfinalen. Väl i finalen var det Stina Nilssons lopp, men Dahlqvist kämpade på.

- Jag var faktiskt väldigt stum så jag fick kriga från start. Stina åkte i från så det blev ganska utspritt till slut. Det var inte så taktiskt, utan mer bara att bomba, säger Dahlqvist.

ANNONS

Överlag var det en bra dag för de svenska damerna. Samtliga sex åkare tog sig vidare från kvalet och bland dem tog sig fyra till semifinal och så Nilsson och Dahlqvist till final.

Hanna Falk gick bra hela vägen fram till semifinalen. Hon vann bland annat sin kvartsfinal men slutade sist i semifinalen då även Evelina Settlin slogs ut.

För Ida Ingemarsdotter och Jonna Sundling tog det stopp i kvartsfinal.

Klæbo överst på pallen

Bland herrarna gick Viktor Thorn, Martin Bergström och Calle Halfvarsson vidare från kvalet. Halfvarsson var ensam svensk vidare till semifinal, men där slogs han ut efter en femte plats i sitt heat.

Övriga svenska herrar – Oskar Svensson, Anton Persson och Teodor Peterson – fick se sig utslagna redan i kvalet. Peterson hade en riktigt trög dag och slutade på en 52:a plats.

Norrmannen Johannes Høsflot Klæbo vann.

TT

ANNONS