Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Förbundskapten Janne Andersson kallar nya Nations League för "raffinerat" men tycker det är synd att träningsmatcherna blir färre.

Nations League – vad är det som gäller?

Hemmamötet med Turkiet är Sveriges premiär i turneringen. Men vad är egentligen Nations League? Här är fem frågor och fem svar för att ge en bild vad som egentligen står på spel.

+ Varför införs Nations League?

Europeiska fotbollsförbundet Uefa och dess 55 medlemsländer vill ha fler matcher som betyder något i stället för att spela träningsmatcher.

- Det är en ny tävlingsform och ett nytt sätt att ta sig till mästerskap, om så skulle vara fallet, men kanske framför allt ett sätt att få bort lite träningsmatcher. Jag tycker det är positivt, säger mittfältaren Oscar Hiljemark.

+ Kan Sverige nå EM via Nations League?

Ja, lite finurligt och lite kort går det att kalla Nations League för bakdörren till EM 2020. Det långa svaret: Nations League är uppdelat i fyra divisioner – A, B, C, D – och varje division består av fyra grupper. Om Sverige, som spelar i B-divisionen, vinner gruppen kommer de nästa gång tillhöra toppdivisionen – dessutom kommer de fyra främsta lagen, som inte redan är kvalificerade för EM, spela slutspel i mars där en EM-plats finns i potten. Om Sverige blir gruppjumbo väntar degradering till division C.

- Nations League behöver en inkörningsperiod innan man begriper sammanhanget, men när man gör det tror jag man kommer inse att det är ganska raffinerat, säger förbundskapten Janne Andersson.

+ Är det sedvanliga kvalspelet borttaget?

Nej, kvalspelet i sin normala form finns kvar. Kvalgrupperna lottas den 2 december och matcherna spelas under 2019. Ettorna och tvåorna från de tio grupperna avancerar till slutspel. Prestationen i Nations League ligger som grund för seedningen inför lottningen.

- Jag börjar förstå att det är viktiga matcher, speciellt för rankningen till EM-kvalet, säger högerbacken Mikael Lustig.

+ Hur är publikintresset för Nations League?

Inget vidare, i alla fall sett till antal sålda biljetter till Sveriges öppningsmatch hemma mot Turkiet. Strax över 20 000 biljetter var sålda i fredags.

- Vi har behandlat den som en tävlingsmatch med samma prissättning som de senaste åren. Det är säkert en bidragande orsak också att det här med Nations League är nytt. Man ser det kanske som en träningsmatch och värderar det på ett annat sätt, säger Lena Danielsen, biljettansvarig på Svenska fotbollförbundet.

+ Varför är Janne Andersson småkritisk till Nations League?

Förbundskaptenen kallar Nations League för "raffinerat" men det finns en baksida med turneringen: träningsmatcherna blir färre.

- Fördelen är att det är tävlingsmatcher som gäller något och det blir roligare, men det blir svårare just det här med att matcha in folk för alla matcher gäller jäkligt mycket, säger Andersson.