Dejan Kulusevski tog plats i Sveriges startelva mot Portugal. Cristiano Ronaldo firade med sitt 100:e och 101:a landslagsmål.

Nations League – ett hittepå-mästerskap

En ny match mot en stor nation. Trots det har jag oerhört svårt att gå igång på Nations League.

ANNONS
|

Jag ska först och främst villigt erkänna att Nations League är bättre än de tidigare träningsmatcherna, de fantastiskt trötta matcherna, där landslagen kunde byta, sex, sju spelare i halvtid. Det kändes nästan som att det gjordes bara för att så många som möjligt skulle få ytterligare en A-landskamp på meritlistan. Att byta ut majoriteten av startelvan och låta andra få chansen gjorde det oftast svårt att få någon struktur på spel och spelare.

Tappade fokuset i första halvlek i Frankrike-matchen

Men även om Nations League är bättre än träningsmatcherna har jag svårt att tända till och känna den där riktiga nerven. Lördagens match mot Frankrike såg jag hemma. Fokuset försvann redan under den första halvleken och istället hamnade mina ögon i Twitter-flödet, på Blocket-annonser och jämförelser mellan olika elavtal.

ANNONS

Sverige gjorde en klart godkänd match (av det jag såg). Men det var ett Frankrike som uppträdde med ungefär samma intresse och engagemang som jag kände halvliggandes i soffan med mjukisbyxorna på.

Hade det varit någon skillnad med ett fullsatt Friends Arena? Ja, definitivt. Men min uppfattning är ändå att upplägget ligger i kölvattnet av kvalmatcherna till EM och VM.

Sverige i A-divisionen är givetvis en fjäder i hatten att stoltsera med och det ger dem möjligheten att mäta krafterna mot de allra främsta. Men det krävs en gruppseger för att turneringsspelet ska ge Janne Andersson och kompani en andra chans att ta sig till VM i Qatar 2022. De två högst rankade gruppsegrarna i Nations League, som inte tagit sig till VM via det ”vanliga” kvalet, får en plats i playoffet till världsmästerskapet. Där möter de tvåorna i de tio grupperna i VM-kvalet och gör upp om tre VM-platser.

Ja, ni hör ju hur invecklat och avlägset det känns.

Hjärnsläpp av Gustaf Svensson - Cristiano Ronaldo firade med mål nummer 100 och 101

Och vad fick vi se mot Portugal?

Sverige inledde piggt och kunde fått en drömstart när Marcus Berg i fritt läge nickade bollen utanför. Portugal fick mer boll ju längre halvleken led.

Först blev Gustav Svensson halvlekens huvudperson. Ovårdat och huvudlöst spel två gånger om (minut 14 och 44) resulterade i två solklara varningar. Sen klev Cristiano Ronaldo fram och satte dit sitt 100:e landslagsmål med en distinkt frispark.

ANNONS

Efter paus stod Sverige upp bra trots det decimerade manskapet. Men ännu en gång visade Ronaldo sin världsklass med skottet strax utanför straffområdet i den 72:a minuten.

Ett par farliga lägen för Portugal och en transportsträcka för de regerande Europamästarna. Så kan avslutningen summeras. Men Sverige gjorde ändå en gedigen insats med tanke på förutsättningarna.

Jag låter säkert som en grinig gammal gubbe som är bitter, bara klagar (det var förvisso inte bättre förr) och inte kommer med något eget förslag.

Men i så fall får det vara så. Jag längtar till när VM-kvalet drar igång. Då är segrarna och poängen verkligen värda något på riktigt i min bok.

ANNONS