Nationell tävling i Varberg – på högklassig bana

Minigolfklubben Warberg arrangerar det årliga Warbergsmästerskapet med möjlighet att locka spelare från hela landet.
– Tävlingen är öppen för alla licensierade spelare, säger Susann Johansen, som är kassör i klubben.

ANNONS
LocationVarberg|

Sommarsolen faller över Minigolfklubben Warberg Europabana, som ligger bara några riktigt hårda puttar från sjukhuset. Anläggningen har rustats upp allteftersom sedan starten 2013. I år har man bland annat byggt en ramp till toaletten.

– Målet är att få det helt handikappanpassat men det är nog några år framåt i tiden, säger Magnus Söhrström som är ordförande i klubben.

Banan håller väldigt hög klass och är en av de få godkända tävlingsbanorna i Halland. På söndag bjuder man in till nationell tävling då det är dags för Warbergsmästerskapet att gå av stapeln. Turneringen har arrangerats årligen sedan 2014.

– Det finns också möjlighet för deltagare utomlands att anmäla sig, från exempelvis Danmark, Norge och Tyskland. Tävlingen är öppen för alla licensierade spelare, säger Susann Johansen, som är kassör.

ANNONS

Godkänd av förbundet

De två senaste åren har tävlingen varit nationell eftersom Svenska Bangolfförbundet godkänt banan. Banan är en så kallad Europabana. Underlaget på Europabanor kan variera, och tidigare gjordes dem på eternitplattor. Denna bana är tillverkad av ceminwoodskivor, som är en slags cement-/spånskiva.

Det är lite oklart hur många som kommer tävla på söndag men tidigare år har det varit omkring 50 anmälda.

– Det är tävlingar runtom i Sverige varje helg så de som är långt bort som Umeå eller Örebro kanske prioriterar tävlingar som ligger närmare, säger Susann Johansen.

Det kommer ofta flera landslagsspelare och spelare från elitserien till Warbergsmästerskapet. Susann är själv en som varit på flera tävlingar med det norska landslaget genom åren.

– Jag hade säkert kunnat vara med där nu också men jag tycker det är roligare att åka på tävlingar med klubben. Vi har till exempel en nationell tävling i Tyskland som vi åker till varje påsk.

Bland de främsta hemmanamnen återfinns Susann och Magnus själva, samt Mikael Reszke, som alla tre visat bra form med bland annat vinst mot Jönköping för två helger sedan.

Sverige framstående

Trots att minigolf, som i tävlingssammanhang oftast benämns som bangolf, är en relativt liten sport i Sverige så är man en av de mest framstående nationerna.

ANNONS

– Förr fanns det ungefär 200 klubbar runtom i Sverige men nu är det lite färre. Men det är många svenskar som kommer topp tre på EM och VM, både i lag och individuellt.

Men man måste inte vara på yppersta elitnivå för att vara med. Det finns tre klasser baserat på spelstyrka, och många spelar bara för att det är kul. En av dem är Marie Kjellberg som hittade till minigolfen när hon var på väg tillbaka från en cancerbehandling.

– I början orkade jag bara nio hål, berättar hon.

Men så småningom gick det bättre och bättre.

– Jag rekommenderar minigolf till alla som går runt och har ont lite här och var. Det är ett bra sätt att röra på sig.

Precis som i vanlig golf går man efter ett handikappsystem. Det skiljer sig lite beroende på vilket underlag banan är på, men på en Europabana är det högsta handikappstalet 16. På så vis möjliggör det att man tävlar på lika villkor.

Det är en hel del som händer i minigolfklubben även framöver. Två veckor efter helgens tävling är det dags för döv-SM.

– Vi har några av Sveriges bästa dövspelare i vår klubb, säger Susann Johansen.

ANNONS
ANNONS